SEGRE

ECONOMIA INFORME

El Banc d'Espanya insisteix que no és viable lligar les pensions amb l'IPC

Advoca per allargar l’edat de jubilació

Imatge d’arxiu de la seu del Banc d’Espanya.

Imatge d’arxiu de la seu del Banc d’Espanya.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Banc d’Espanya ha publicat l’Informe Anual del 2017, que serà l’últim sota el mandat de Luis María Linde, i en el qual defensa que es fomenti el treball més enllà de l’edat de jubilació, que les pensions no es lliguin a l’índex de preus de consum (IPC) i que es portin a terme pujades a l’impost sobre el valor afegit (IVA).

Davant del debat de si tornar a vincular definitivament les prestacions a l’IPC, el Banc d’Espanya insisteix que es “mantingui un mecanisme d’ajustament automàtic” que garanteixi les pensions a futur, a més d’augmentar la transparència del sistema i reforçar-ne la contributivitat (relació entre contribucions i prestacions). Segons el seu parer, la reforma de les pensions del 2013, que va lligar la seua revalorització a la situació financera del sistema i va introduir el factor de sostenibilitat per adequar la pensió inicial a l’esperança de vida, facilitarà la reducció del dèficit de la Seguretat Social i contrarestarà significativament l’augment de la taxa de dependència a llarg termini. A més, insisteix que s’allargui l’edat de jubilació.

El Banc d’Espanya assegura que existeix marge per augmentar l’IVA i els impostos especials

Afegeix que si no es milloren gaire significativament els ingressos de la Seguretat Social serà impossible mantenir les taxes de substitució actuals de les pensions públiques (import de la pensió respecte a l’últim salari), el descens de les quals podria arribar a 20 punts el 2060.

Pel que fa a la banda dels ingressos, el Banc d’Espanya manté que hi ha marge per augmentar l’IVA i els impostos especials, en particular els mediambientals, perquè la imposició al consum té menys pes sobre el PIB a Espanya que a la mitjana de la UE, mentre que per la banda de la despesa també veu marge per avançar en una eficiència més gran.

tracking