SEGRE

PANORAMA

El jutge Llarena denega la llibertat a Rull i Turull per prendre possessió

Torra manté l’acte per avui i demana explicacions a Rajoy per no publicar els nomenaments || JxCat i la CUP avalen continuar amb la restitució de consellers

Roger Torrent, al sortir ahir de la presó d’Estremera després de visitar els presos.

Roger Torrent, al sortir ahir de la presó d’Estremera després de visitar els presos.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha denegat la llibertat provisional indefinida sol·licitada per Josep Rull i Jordi Turull per poder prendre possessió i exercir com a consellers del nou Govern a l’entendre que existeix risc de fuga i que el de reiteració delictiva no només es manté, sinó que s’ha potenciat amb l’anunci del president, Quim Torra, que la seua voluntat és impulsar la república independent il·legalment declarada, segons afirma el magistrat.

El jutge recorda a la interlocutòria que fa només cinc dies que la sala que revisa els recursos contra les decisions al Suprem, la Sala d’Apel·lació, va rebutjar la sortida en llibertat dels dos recurrents, i afegeix que des d’aleshores no hi ha hagut una modificació dels paràmetres bàsics d’avaluació del risc de reiteració delictiva.

El PSOE fa pinya amb el Govern de Rajoy i Ciutadans demana de nou allargar el 155

Quim Torra ha enviat una carta a Mariano Rajoy per saber quins són els inconvenients que troba perquè Rull i Turull siguin consellers i manté per avui la presa de possessió dels membres del seu Govern. Compta per fer-ho amb l’aval explícit de JxCat i la CUP perquè els dos empresonats, recorden, tenen els drets polítics “intactes”. Des de l’Executiu de Mariano Rajoy, estudien la situació davant dels dubtes legals que tenen sobre si poden prendre possessió dos polítics que estan a la presó i els que són a Brussel·les, Toni Comín i Lluís Puig.

Almenys de moment, Madrid no ha autoritzat al Diari Oficial de la Generalitat publicar el decret que conté tots els nomenaments. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, titlla els nomenaments de Torra d’“una burla als catalans” i el grup dels socialistes veu la mesura del Govern central “jurídicament correcta”. Ciutadans defensa que mentre Quim Torra no proposi altres consellers que siguin “viables”, Rajoy ha de prolongar l’article 155.

Al contrari, la portaveu dels comuns al Parlament de Catalunya, Elisenda Alamany, defensa que tots els consellers puguin prendre possessió i creu que “no hi ha cap tipus de raó” per continuar allargant la intervenció de l’autonomia catalana.

Per la seua part, la Comissió Europea va dir que el nomenament dels consellers és un assumpte d’“ordre intern” i que no hi ha competència europea en aquest àmbit.

tracking