SEGRE

CORRUPCIÓ INVESTIGACIÓ

La Guàrdia Civil deté Eduardo Zaplana per blanqueig quan era president de València

Acusat de fer aflorar al voltant de deu milions d’euros de comissions en adjudicacions irregulars || Juan Cotino i dos dels seus nebots també estan investigats en la denominada ‘operació Erial’

Agents de la Guàrdia Civil traslladen l’expresident de la Generalitat, Eduardo Zaplana.

Agents de la Guàrdia Civil traslladen l’expresident de la Generalitat, Eduardo Zaplana.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’expresident de la Generalitat Valenciana entre el 1995 i el 2002 i exministre de Treball i Assumptes Socials amb el Govern del PP de José María Aznar, Eduardo Zaplana, va ser detingut ahir al seu domicili de València per la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil per blanqueig de capitals, malversació i prevaricació en una investigació coordinada pel Jutjat d’instrucció número 8 de València i la Fiscalia Anticorrupció. Zaplana es converteix d’aquesta manera en el tercer expresident de la Generalitat valenciana amb el PP investigat per delictes relacionats amb la corrupció després de José Luis Olivas i Francisco Camps.

A més de Zaplana van ser arrestades, dins de la denominada operació Erial, set persones més acusades dels mateixos delictes, entre ells, Vicente i José Cotino, empresaris i nebots de Juan Cotino, exdirector de la Policia i expresident de les Corts valencianes. El mateix Juan Cotino figura també com a investigat. Un altre dels arrestats va ser el que va ser cap de Gabinet de Zaplana i posteriorment president del club de bàsquet Estudiantes Juan Francisco García.

Entre els detinguts hi ha dos nebots de Juan Cotino, exdirector de la Policia

Fernández de Moya assegura que la causa és idèntica a una altra que es va arxivar el 2014

Es tracta d’una investigació dirigida pel Jutjat d’Instrucció número 8 de València i per la Fiscalia Anticorrupció sobre adjudicacions “sospitoses” del Govern valencià durant l’època de Zaplana (1995-2002) per les quals un grup d’empresaris podria haver pagat aproximadament deu milions d’euros. Estan sota sospita, en concret, les adjudicacions de la privatització de les ITV valencianes i del pla eòlic.

Els agents de l’UCO, en un dels escorcolls realitzats, van anar a la conselleria d’Economia per reclamar l’expedient complet del pla eòlic, convocat l’any 2001 i adjudicat posteriorment en diverses fases, i el corresponent a la concessió de les ITV, del 1997.

La Guàrdia Civil també va detenir el que va ser director del Centre de Desenvolupament Turístic (CDT) de Benidorm i posteriorment director de Relacions Institucionals de Terra Mítica Joaquín Barceló Llorens, i a la seua dona, Felisa López.

Els investigadors creuen que els empresaris haurien pagat per aquestes adjudicacions, però són cautelosos a l’hora d’atribuir a Zaplana el cobrament d’aquestes comissions.

L’operació policial s’ha desencadenat a partir de la repatriació de part d’aquests diners, que presumptament estaven ocults en països com Luxemburg, l’Uruguai i Panamà (aquest últim, a la llista de paradisos fiscals de la Unió Europea fins al mes de gener passat), de manera que la connexió d’aquestes quantitats amb activitats presumptament delictives comeses durant l’etapa de govern de Zaplana obre la possibilitat d’aixecar la prescripció d’aquests delictes.

Així mateix, el rector de l’URJC, Javier Ramos, ha ordenat a la cap d’Inspecció de Serveis de la institució obrir una investigació sobre els estudis de grau que va cursar Pablo Casado.

tracking