SEGRE

Detingudes 28 persones per una presumpta trama de desviació de subvencions a Catalunya

Agents de la Policia Nacional a la seu de la Diputació de Barcelona

Detingudes 22 persones per una presumpta trama de desviació de subvencions a CatalunyaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Policia Nacional ha detingut 22 persones, entre elles l’expresident de la Diputació de Barcelona Salvador Esteve, en una macrooperació contra una presumpta trama corrupta de desviació de subvencions públiques a diferents entitats de Catalunya, algunes d’elles vinculades al "procés".

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha informat en un comunicat, en l’anomenada Operació Estala, dirigida pel titular del jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona, està previst que es practiquin una trentena de detencions i una vintena de registres a Barcelona, Manresa, Olot, Tordera, Cabrils i Reus, entre altres localitats

La Policia Nacional ha detingut per la seua suposada relació amb la trama Salvador Esteve, expresident de la Diputació de Barcelona i de l’Associació Catalana de Municipis (AMC), que reuneix a ajuntaments de l’òrbita nacionalista, segons fonts de la investigació.

Entre els detinguts figura a més Joan Carles García, alcalde de Tordera per CiU (Barcelona) i diputat provincial de Barcelona, així com Víctor Terradellas, exresponsable de Relacions Internacionals de CDC, fundador de l’entitat CATmón i vinculat al món de la cooperació internacional, segons les mateixes fonts.

En el marc de l’operació, està previst que es registri la seu central de la Diputació de Barcelona, les oficines de la corporació provincial situades al carrer Londres de la capital catalana, així com oficines professionals, despatxos, domicilis i empreses, entre elles l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament o la seu de la fundació CATmón. Concretament, a Girona s’està registrant la fundació Plataforma Educativa, una de les entitats que està en el punt de mira de la investigació per rebre ajuts públics de forma irregular.

La investigació se centra en una presumpta trama corrupta de desviació d’almenys dos milions d’euros d’origen públic -concretament fons destinats a la cooperació al desenvolupament- a empreses i entitats, algunes de les quals haurien tingut participació en el procés independentista. De moment, el jutge centra les indagacions en la presumpta adjudicació irregular de subvencions públiques a entitats i particulars.

En concret les subvencions irregulars s’haurien aportat entre 2012 i 2015 a diverses entitats i oenagés per a projectes de cooperació al desenvolupament a Amèrica Llatina, el Marroc i Bòsnia, entre altres països. No obstant això, la investigació podria ampliar-se al finançament del procés, si en els registres practicats en les entitats vinculades amb la sobirania es troben indicis que aquests fons públics adjudicats presumptament de forma irregular es van destinar a costejar el full de ruta independentista i l’1-O, han apuntat les mateixes fonts.

Als detinguts se’ls imputa la presumpta comissió dels delictes de prevaricació, tràfic d’influències, malversació de cabals públics, falsedat documental i frau de subvencions.

tracking