SEGRE

EUSKADI POLÍTICA

El preàmbul per al nou Estatut basc reconeix el dret a decidir

Imatge de la reunió de la ponència d’autogovern basc.

Imatge de la reunió de la ponència d’autogovern basc.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ponència d’Autogovern del Parlament basc va aprovar ahir, amb els únics suports de PNB i EH Bildu, una proposta per al preàmbul d’un hipotètic nou Estatut que fa referència al dret a decidir i a l’existència d’una “Euskal Herria” amb “identitat pròpia”.

El text reconeix la capacitat de la ciutadania del territori “per decidir, expressar i exercir la seua voluntat col·lectiva” de cara a la consecució de “fórmules de convivència acordades voluntàriament”.

En aquesta mateixa línia, advoca per impulsar “mecanismes que garanteixin que els compromisos que s’assoleixin siguin respectats”.

Nacionalistes i sobiranistes van descartar arribar a un consens amb la resta de grups de la cambra basca, per la qual cosa van decidir impulsar en solitari la seua proposta, que afirma que el poble basc “és una nació” i que Euskal Herria constitueix un territori “assentat geogràficament sobre set territoris políticament articulats”, entre els quals inclouen Navarra i el País Basc francès.

Pel que fa a la relació amb l’Estat, planteja que sigui “bilateral, d’igual a igual, de respecte, de reconeixement mutu i de naturalesa confederal” i que estigui fonamentada en el “reconeixement de les dos parts com a subjectes polítics”.

tracking