SEGRE

CONGRÉS ECONOMIA

Rajoy tira endavant els Pressupostos amb el suport del PNB malgrat que segueix el 155

Els nacionalistes bascos justifiquen el seu suport en la “responsabilitat” i confien que ajudarà a aixecar la intervenció en Catalunya || La llei inclou una pujada de pensions i sous públics

El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, conversa amb el portaveu del PNB, Aitor Esteban.

El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, conversa amb el portaveu del PNB, Aitor Esteban.EFE/EMILIO NARANJO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple del Congrés va aprovar ahir el projecte de llei de pressupostos Generals de l’Estat del 2018 amb el mateix suport que el 2017: PP i els seus socis electorals d’UPN i Fòrum, més Cs, Coalició Canària i Nova Canàries, i també el PNB, malgrat seguir en vigor l’article 155 a Catalunya. Durant les votacions decisives, el resultat més repetit ha estat 176 vots a favor davant de 171 en contra, de PSOE, Units Podem, ERC, PDeCAT, Compromís i EH-Bildu. Entre els vots del no hi havia tres absències (dos diputades d’Units Podem i una altra del PSOE).

Malgrat les reticències inicials a negociar i donar suport als Pressupostos per la situació a Catalunya, cosa que va retardar la tramitació dels Pressupostos, finalment el PNB va acabar negociant el projecte amb el Govern espanyol i ahir va ratificar el vot a favor.

Els pressupostos van tirar endavant amb 176 vots a favor i 171 en contra i hi va haver tres absències

Segons va afirmar el portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, votar a favor dels Pressupostos amb l’article 155 vigent no ha estat una decisió fàcil i s’ha pres “per responsabilitat” i perquè, segons el seu parer, contribuirà a aixecar la intervenció de l’Estat a Catalunya. Tot plegat després d’haver-se cobrat la major esmena de totes les que s’han introduït als PGE: la pujada de pensions a l’1,6 per cent de cara al 2019 i el 2020, l’augment de la base reguladora de les pensions de viudetat al 56 per cent aquest any i al 60 per cent el següent i el retard del factor de sostenibilitat, previst per al 2019, fins al 2023.

En total, el projecte de Pressupostos surt del Congrés en direcció al Senat amb 329 esmenes incorporades, totes amb el beneplàcit o l’acord del Partit Popular tret d’una esmena pactada per UPN amb l’oposició, i avalada per Ciutadans, per habilitar primes més generoses a la generació d’energia renovable per part de petits productors. Altres esmenes van trobar el suport de totes les forces polítiques, com l’augment en 120 milions d’euros contra la violència de gènere.

Per als funcionaris, s’incorpora una pujada salarial de l’1,75 per cent el 2018, i al seu torn també s’aprova l’equiparació salarial de les policies estatals amb les autonòmiques.

Brussel·les avala els comptes però avisa que no complirà la meta de dèficit

La Comissió Europea (CE) va considerar ahir que l’esborrany de Pressupostos Generals de l’Estat per al 2018 presentat per Espanya “compleix en general” els requisits del Pacte d’Estabilitat i Creixement, però va avisar que el país no aconseguirà la meta de dèficit ni l’esforç fiscal pactat amb Brussel·les i va incidir que la pujada de les pensions aquest any augmentarà la desviació pressupostària. En aquest context, Brussel·les va demanar al Govern espanyol que estigui “a punt per prendre més mesures” en el procés pressupostari per assegurar que els comptes del 2018 compleixen totalment les regles del Pacte d’Estabilitat i Creixement. Segons el pacte amb Brussel·les, Espanya havia de reduir el dèficit al 2,2% del PIB i fer un ajustament estructural del 0,5% el 2018, però d’acord amb les últimes previsions de la Comissió –emeses el 3 de maig–, el dèficit se n’anirà al 2,6% i el balanç estructural augmentarà en 0,3 punts. Amb tot, el ministre d’Economia, Román Escolano, es va mostrar confiat que Espanya complirà l’objectiu de dèficit malgrat les reticències de la CE.

tracking