SEGRE

PANORAMA

El PP, Bárcenas, la seua dona, Correa i Ana Mato, condemnats al judici central de Gürtel

El partit, per lucrar-se dels beneficis de la xarxa, el cervell de la qual té una pena de cinquanta-un anys, i al seu torn l’extresorer popular s’enfronta a trenta-tres de presó || L’Audiència Nacional absol El Bigotes

Luis Bárcenas ha estat condemnat a 33 anys de presó.

La sentència de Gürtel dubta de la credibilitat de Rajoy quan nega la caixa BEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Nou anys després que esclatés el cas Gürtel, l’Audiència Nacional ha dictat sentència per la peça central de la trama, amb la condemna al PP per lucrar-se dels beneficis de la xarxa de Francisco Correa, sobre el qual ha recaigut la màxima pena (51 anys). L’extresorer popular Luis Bárcenas s’enfronta a trenta-tres anys de presó i multa de quaranta-quatre milions. Segons la sentència, de 1.687 folis, la xarxa Gürtel va teixir “una estructura de col·laboració estable amb el PP” per prestar serveis i, “en paral·lel”, va crear “un autèntic i eficaç sistema de corrupció institucional a través de mecanismes de manipulació de la contractació pública central, autonòmica i local”. Per a això Correa, que tenia total llibertat de moviments a la seu del partit, al madrileny carrer Génova, va entaular relació amb “influents militants”, entre ells Bárcenas o Jesús Sepúlveda, exalcalde de Pozuelo. La sentència dóna també per “plenament acreditada” la comptabilitat B del partit des del 1989, de manera que qüestiona la credibilitat, entre d’altres, del testimoni de Mariano Rajoy, al judici (vegeu la pàgina 17).

Una de les contundents proves la troba el tribunal en Bárcenas, que al judici va parlar de “comptabilitat extracomptable” al partit i que, segons la sentència, va nodrir els seus comptes a Suïssa, on va arribar a tenir 48,2 milions, amb les comissions per adjudicacions i diners que es creuen que va sostreure de la caixa B. L’esposa de Bárcenas, Rosalía Iglesias, és condemnada a catorze anys per haver actuat en connivència amb ell i per haver-lo ajudat a ocultar aquests fons. La condemna al PP al pagament de 245.492 euros no és per la caixa B, que es jutjarà en un altre procediment, sinó pels beneficis que va obtenir de la trama a través dels exalcaldes a Pozuelo i Majadahonda, Jesús Sepúlveda i Guillermo Ortega, condemnats respectivament a catorze i trenta-vuit anys. Per haver-se lucrat també dels regals de Gürtel als seus marits, l’Audiència ha condemnat com a partícips a títol lucratiu l’exdona de Sepúlveda i exministra Ana Mato al pagament de 27.857 euros, així com la d’Ortega, Gema Matamoros (45.066 euros). Dels trenta-set acusats, vuit han estat absolts, entre ells un dels habitualment considerats capitostos de la trama, Álvaro Pérez El Bigotes, sobre el qual el tribunal no veu acreditat que pagués suborns a alcaldes o altres implicats a la trama. Després de conèixer la sentència, en la qual les condemnes ascendeixen a 351 anys de presó per fins a 165 delictes, la Fiscalia reclamarà mesures cautelars, com l’ingrés immediat a la presó, per a setze dels condemnats, entre ells Bárcenas.

La investigació del cas se centra en adjudicacions “sospitoses” del Govern valencià durant l’època de Zaplana (1995-2002) per les quals un grup d’empresaris podria haver pagat entorn de deu milions d’euros.

En un altre ordre de coses, l’expresidenta de les Corts Valencianes i exconsellera de Turisme, Milagrosa Martínez, va entrar ahir a la presó de Villena (Alacant) per complir els nou anys de presó a què ha estat condemnada pel cas Fitur, la primera sentència declarada ferma pel Tribunal Suprem en la trama Gürtel.

tracking