SEGRE

El Congrés podria fer dilluns el primer pas per a la moció de censura

Iglesias no posarà condicions, JxCat es desmarca i ERC hi dóna suport

El document de la moció de censura registrat pel PSOE al Congrés.

El Congrés podria fer dilluns el primer pas per a la moció de censuraEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Mesa del Congrés podria donar aquest dilluns vinent o, a molt tardar dimarts, el primer pas per a la celebració del debat de la moció de censura contra el president del Govern, Mariano Rajoy, que aquest divendres ha registrat el PSOE a la Cambra Baixa, segons han confirmat fonts parlamentàries. Una vegada que la Mesa del Congrés qualifiqui la iniciativa del PSOE, s’obrirà un termini de dos dies perquè altres grups parlamentaris puguin presentar mocions alternatives, com la que podria impulsar Ciutadans, encara que no compta amb el mínim de 35 diputats.

Encara que no hi ha precedents, l’article 115.2 de la Constitució estableix que el president del Govern no podrà dissoldre les Corts una vegada que ja hi ha una moció de censura en tràmit, moció que s’haurà de debatre. Els lletrats de les Corts especifiquen que el "tràmit" de què parla la Constitució comença des del mateix moment del "dipòsit" de la iniciativa, això és, des del seu registre a la Cambra. Una vegada que es qualifiqui la moció de censura ha de debatre’s i, per tant, no seria possible que Rajoy dissolgués les Corts i convoqués eleccions.

En qualsevol cas, la moció no pot ser debatuda abans de cinc dies des de la seua admissió a tràmit a la Mesa, encara que no sembla que pugui celebrar-se abans del 5 o 6 de juny, en unes dos setmanes. Per fixar aquesta data, la presidenta del Congrés, Ana Pastor, parlarà amb el candidat o candidats i amb el president del Govern.

La moció de censura i la qüestió de confiança són procediments recollits a la Constitució que posen de manifest la ruptura de la relació de confiança existent entre l’Executiu i la Cambra. Recollida als articles 113 i 114.2 de la Constitució i als articles 175 a 179 del Reglament del Congrés, es tracta d’un procediment que no només censura el president vigent, sinó que obliga a més a proposar un candidat alternatiu per a la Presidència del Govern. Segons l’article 113 de la Constitució, la moció de censura ha de ser proposada almenys per la desena part dels diputats, això és 35 diputats. En el seu apartat 4, l’article 113 estableix que en el cas que la moció de censura no fos aprovada pel Congrés, els seus signants no en podran presentar cap altra durant el mateix període de sessions per evitar abusos.

Per la seua part, l’article 177 i següents del Reglament del Congrés estableixen el format del debat, que s’iniciarà per la defensa de la moció de censura sense limitació de temps per part d’un dels diputats signants de la mateixa. A continuació, i també sense limitació de temps, podrà intervenir el candidat a president del Govern a efectes d’exposar el programa polític de l’Executiu que pretén formar. Després d’una interrupció decretada per la Presidència podrà intervenir un representant de cada un dels grups parlamentaris de la Cambra per temps de trenta minuts, a més d’un torn de rèplica d’uns altres deu minuts. Cap la possibilitat que es presenti alhora més d’una moció de censura, i llavors es podrà acordar el debat conjunt encara que es votaran per separat, seguint l’ordre de la seua presentació. L’aprovació d’una moció de censura requerirà, en tot cas, el vot favorable de la majoria absoluta dels membres del Congrés dels Diputats, això és 176 vots.

Iglesias no posarà condicions per donar suport a la iniciativa del PSOE

El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, ha assegurat avui que no posarà condicions a Pedro Sánchez per donar suport a la moció de censura del PSOE contra el president del Govern, Mariano Rajoy, per "desallotjar els corruptes". En roda de premsa a la seu de la formació morada, Iglesias ha expressat la seua satisfacció per la decisió dels socialistes i ha dit que el sí de Podemos per a la moció "ja ho tenen, encara que ha explicat que, segons la seua opinió, Espanya necessita "dos coses". Primer, "desallotjar als corruptes de l’aparell de l’Estat", i segon, un programa social per assegurar i garantir les pensions, la igualtat dels permisos de paternitat i maternitat, el control del mercat de lloguers i diàleg en qüestions territorials.

JxCat es desmarca i ERC reitera el seu suport

El portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, ha marcat avui distàncies amb la moció de censura impulsada pel líder del PSOE, Pedro Sánchez, i s’ha preguntat "què guanyen els catalans substituint un president corrupte" i "pèssim" per un "còmplice" de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució.

Per la seua part, el portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, ha confirmat avui el suport del seu grup parlamentari a la moció de censura presentada pel PSOE, ja que ha considerat "urgent fer fora de forma democràtica" el PP, encara que ha lamentat que el partit de Pedro Sánchez "hagi tardat tant" a fer-ho.

tracking