SEGRE

El Constitucional diu que els presos no tenen plens drets polítics

El Constitucional diu que els presos no tenen plens drets polítics

El Constitucional diu que els presos no tenen plens drets políticsEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional ha recordat als independentistes en presó preventiva que no estan en plena possessió dels seus drets polítics, ja que la mateixa naturalesa de la mesura de privació de llibertat acordada per un jutge suposa per principi una limitació legítima d’aquests i d’altres drets.

El ple de l’alt tribunal va aprovar per unanimitat la setmana passada rebutjar deixar en llibertat l’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i l’excandidat a president Jordi Sánchez mentre resol sobre els seus recursos d’empara.

Es va tractar d’una resolució (dos, en realitat, una per a cadascun dels afectats) sobre una petició col·lateral als recursos, no sobre el fons dels recursos. Però el Tribunal Constitucional va aprofitar per fer lliscar el que podria considerar-se un avís a navegants.

La interpretació de l’avís és inequívoca davant del nomenament de Jordi Turull i Josep Rull, ambdós en presó preventiva, com a membres del Govern de Quim Torra.

L’alt tribunal no es referia directament a l’esmentat assumpte, però va aprofitar l’oportunitat per recordar que, al marge de cada cas individual, és perfectament legítim que el Suprem limiti els drets polítics d’un imputat en decretar per a ell la presó preventiva.

A més, no es pot, com pretenia fer Sánchez, interpretar que Nacions Unides s’ha pronunciat en sentit contrari.

La presó preventiva opera "idefectiblement" com una privació de drets de molt diversa índole, inclosos els polítics, diu la doctrina del TC, i l’alt tribunal així ho recordava.

tracking