SEGRE

PANORAMA

Fiscalia sol·licita informes sobre locals de l'1-O als secretaris municipals

Una quarantena d’alcaldes d’ERC estripen la carta de Millo demanant neutralitat

Els alcaldes d’Esquerra, davant de la subdelegació del Govern abans de registrar les cartes.

Els alcaldes d’Esquerra, davant de la subdelegació del Govern abans de registrar les cartes.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els ajuntaments de Lleida van començar a rebre ahir cartes de la Fiscalia que demanen informes als secretaris municipals sobre els locals utilitzats per a la votació de l’1-O. Així ho van confirmar tant edils com fonts de PDeCAT i ERC. El Ministeri Públic exigeix als secretaris identificar quins edificis de propietat municipal van estar “efectivament oberts al públic” amb motiu del referèndum i també que aclareixin “si aquestes obertures van ser autoritzades per l’alcalde o alcaldessa”. En cas que existeixi una autorització escrita, reclama la tramesa d’una còpia del document.

Les cartes de la Fiscalia, amb data de dimecres passat, arriben vuit mesos després de l’obertura de diligències penals per la cessió de locals per a l’1-O i de les primeres citacions a edils lleidatans per prestar declaració per aquest motiu. Fonts pròximes al procés van indicar que part dels edils que figuren a la causa no han declarat encara. Més de dos-cents ajuntaments, la gran majoria dels 231 de les comarques de Lleida, van cedir locals públics per a la celebració del referèndum.

Paral·lelament, ahir al matí una quarantena d’alcaldes d’Esquerra Republicana de tota la província es van presentar a la subdelegació del Govern per registrar i enviar unes cartes al delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo; el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido; la vicepresidenta, Soraya Saénz de Santamaría; el president, Mariano Rajoy, i el rei, Felip VI. En l’escrit, els alcaldes demanen respecte envers el president del Govern, Quim Torra, i que es publiqui el nomenament del nou Executiu.

Una vegada han estat registrades totes les cartes excepte la dirigida a Felip VI, ja que la subdelegació no pot tramitar aquest tipus d’instàncies a la Casa Reial, van estripar “simbòlicament” la carta que Millo va enviar aquesta setmana als alcaldes demanant neutralitat als espais públics, amb referència als símbols com els llaços grocs. “El que ens demana Enric Millo no ho podem fer perquè va en contra dels nostres principis i de les nostres competències com a alcaldes”, va dir l’alcalde d’Alcarràs, Miquel Serra. “Per això, rebutgem la seua carta de forma respectuosament i enèrgicament.”

tracking