SEGRE

PANORAMA

Suport jurídic al Govern català

El dictamen encarregat per Quim Torra conclou que l’Estat ha de publicar els nomenaments dels consellers || El president envia una carta a Rajoy i amenaça de querellar-se contra ell

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Jurídica Assessora va confirmar ahir al seu dictamen que el Govern central ha de permetre la publicació del nomenament dels consellers al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), a més d’avalar que aquests poden no ser-hi durant la presa de possessió. Aquestes van ser les conclusions del dictamen encarregat pel president de la Generalitat, Quim Torra, als serveis jurídics.

El dictamen fixa que les atribucions estatutàries del president de la Generalitat són de caràcter discrecional i no estan sotmeses a cap autorització ni control derivat de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. Encara que admet que la publicació al DOGC està sotmesa a la prèvia autorització de l’Estat, remarca que aquesta comporta un control merament formal. En aquest sentit, afirma que en el cas que l’autorització “no s’atorgui o es denegui expressament” s’estaria incorrent en un incompliment contrari a l’ordenació jurídica. Respecte al nomenament dels consellers, el dictamen afirma que “les persones nomenades com a membres del Govern no tenen limitat l’exercici dels seus drets polítics”, de manera que no incorren en cap circumstància legal que impedeixi la presa de possessió. A més, indica que “cap norma exigeix que aquesta possessió hagi de ser simultània i presencial”. L’únic requisit és que expressin “la seua voluntat d’acceptar el càrrec i les obligacions que comporta”.

Rull i Turull presenten un recurs d’empara al TC per demanar la immediata posada en llibertat

El TSJC rebutja suspendre cautelarment la presa de possessió de Torra, tal com demanava Ciutadans

Arran d’aquestes conclusions, Torra va enviar una carta al president del Govern central, Mariano Rajoy, en la qual li demana que publiqui “immediatament i sense més dilacions” el decret de nomenament dels consellers i “es posi fi a l’article 155, que tant ens ha perjudicat.” El president va adjuntar el dictamen a la carta per avalar les seues exigències. En cas que el Govern central no publiqui el nomenament al DOGC, Torra va anunciar que demanarà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) mesures cautelaríssimes amb “caràcter immediat” per protegir els drets dels consellers designats per al nou Govern. En un comunicat, la Generalitat va indicar que no es descarta una querella per presumpta prevaricació contra Rajoy.

En aquest sentit, els diputats de JxCat Jordi Turull i Josep Rull, que es troben actualment a Estremera, van presentar un recurs d’empara davant del Tribunal Constitucional per reclamar la immediata posada en llibertat. A més, també van demanar al tribunal que “amb la màxima urgència possible”, requereixi al Govern central que publiqui els seus nomenaments en el DOGC.

D’altra banda, el TSJC va rebutjar ahir suspendre cautelarment la presa de possessió de Torra, tal com demanava Ciutadans al recurs que va presentar dimecres passat. El partit d’Albert Rivera entén que la presa de possessió no era vàlida al no fer “acceptació expressa i sense embuts de la submissió a la Constitució i a la resta de l’ordenació jurídica” així com a la “lleialtat a la Corona” espanyola.

El ple del Parlament esdevé una ‘olla de grills’El president del Parlament, Roger Torrent, es va embolicar en un esbronc amb el portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, quan aquest va arrancar un llaç groc del grup reservat al Govern i el va llançar a terra. Carrizosa va aprofitar per queixar-se de la presència del símbol, col·locat just davant de la líder de la formació taronja, Inés Arrimadas. Des dels escons de Ciutadans, els diputats van protestar, van cridar i van exigir la retirada del llaç. “No estem obligats a tenir un llaç groc al banc buit, aquest llaç no representa ningú, no tenim Govern”, va recriminar Carrizosa. Davant de la negativa de Torrent de retirar els llaços, el portaveu va optar per treure’l ell mateix i llançar-lo a terra, negant-se a tornar a deixar-lo al seu lloc. El president del Parlament li va cridar l’atenció i li va exigir que tornés a col·locar-lo al banc. Davant de la impossibilitat de continuar el ple amb normalitat, Torrent va optar per suspendre l’acte parlamentari. Una vegada reprès el ple, al voltant de les 11.45 hores del matí, la diputada de la CUP Natàlia Sànchez va protagonitzar el segon episodi de la polèmica. La cupaire, en protesta per la retirada del llaç, va col·locar un cartell en què posava “Stop Fascism” (aturem el feixisme) just davant d’Arrimadas, gest que va provocar la ira de Ciutadans i del PP.

tracking