SEGRE

La Fiscalia demana als Mossos evitar "ocupacions" d'espais públics amb creus i llaços grocs

Els insta a actuar d'ofici per evitar "enfrontaments entre particulars"

Creus i catifes grogues a Les Borges Blanques en suport als

La Fiscalia demana als Mossos evitar "ocupacions" d'espais públics amb creus i llaços grocsItmar Fabregat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nou tinent fiscal de la Fiscalia de Catalunya, Pedro Ariche, ha demanat als Mossos d’Esquadra que actuïn d’ofici per a velar per la "correcta convivència" en els espais públics i de lleure, evitant que s’ocupin de forma "irregular" i que es produeixin "enfrontaments entre particulars". En el seu discurs de presa de possessió com a nou tinent fiscal, al que han assistit el cap dels Mossos d’Esquadra, Ferran López, i responsables la resta de cossos i forces de seguretat, Ariche s’ha referit així als incidents ocorreguts en les últimes setmanes a compte dels símbols instal·lats a diverses platges en suport dels líders independentistes presos.

Ariche ha recordat que correspon als Mossos, com a "policia integral" de Catalunya "vetllar per la correcta convivència de tots els espais públics, evitant que es produeixin situacions de confrontació quan aquests, i particularment els llocs destinats al lleure i gaudi de tots, s’ocupin de manera irregular a través de formes que res han de veure amb el legítim exercici de la llibertat d’expressió". En aquest sentit, els ha instat a adoptar d’ofici les "mesures necessàries per evitar que tals indesitjables situacions es produeixin" i per impedir "enfrontaments entre particulars" com els que s’han viscut en els últims dies.

En el seu discurs, el tinent fiscal s’ha adreçat també al Govern de la Generalitat, en recordar que les relacions de l’executiu català amb el mateix "només podran dur-se a terme dins de la legalitat constitucional i estatutària i del respecte institucional". En aquest sentit, ha defensat que les institucions públiques "han de ser representatives de tots els ciutadans i han de servir a les seues finalitats comunes. Les institucions no poden estar permanentment segrestades per la ideologia, més pròpia de l’actuació dels partits polítics, i qui demana diàleg també ha de saber unir i representar tots els ciutadans", ha afegit Ariche.

El tinent fiscal també ha tingut unes paraules per a aquells ciutadans catalans, alguns d’ells "presents a la sala", que en els últims mesos "han patit directament o indirectament actes de coacció, d’amenaça, de discriminació o de rebuig públic per raó de les seues idees, del seu pensament, del seu origen, o simplement per la seua voluntat ferma de respectar la legalitat". "Els vull dir, com ja va dir en el seu moment nostre Cap de l’Estat, que no estan sols i que mai no ho estaran, que la Fiscalia Superior i les Fiscalies territorials estaran pendents d’aquests actes grollers, absolutament incompatibles amb la pacífica convivència que exigeix una societat democràtica", ha asseverat.

Segons Pedro Ariche, el ministeri públic donarà a les forces policials "les indicacions oportunes perquè o bé cessin immediatament en aquestes conductes reprovables o bé siguin identificats i posats a disposició de la justícia els seus autors i els seus inductors".

El tinent fiscal ha evocat en el seu discurs la reacció de Gonzalo Quintero, el seu professor de dret penal a l’Estudi General de Lleida, la tarda en què va succeir el cop d’Estat del 23 F, quan va suspendre la classe, després de llegir l’equivalent a l’actual article 483 del Codi Penal, que sanciona els funcionaris que "continuïn exercint els seus càrrecs sota el comandament dels alçats". "Aquesta primera lliçó, que sempre he tingut molt present, i més en dates properes", ha apuntat el fiscal, "ens ve a recordar que autoritats i funcionaris públics som els primers obligats per descomptat a complir la llei, però també a defensar-la i reposar la seua vigència quan la mateixa fos trencada". En aquest sentit, ha defensat que és "legítima la desobediència als qui, precisament per trencar-la i substituir-la per la seua particular arbitrarietat, perden qualsevol indici de legitimitat a l’exercici de la funció pública".

Ariche, de la conservadora Associació de Fiscals i que fins ara dirigia l’àrea de Delictes Econòmics de la Fiscalia de Barcelona, substitueix en el càrrec Francisco Bañeres, després que aquest fos nomenat Fiscal Superior de Catalunya en substitució del mort José Maria Romero de Tejada, amic del nou tinent fiscal, que li ha dedicat unes afectuoses paraules de record.

tracking