SEGRE

El PP dubta del PNB, al qual només pot oferir "pressupostos i estabilitat"

El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando.

El PP dubta del PNB, al qual només pot oferir "pressupostos i estabilitat"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PP dubta sobre el que pugui fer el PNB en la moció de censura que ha presentat el PSOE contra Mariano Rajoy, i a l’espera de la seua decisió reconeix que només pot oferir als nacionalistes bascos "pressupostos i estabilitat". Diverses fonts populars han admès la seua preocupació sobre la posició que pugui prendre el PNB, i recorden que si bé parlen amb tots els grups les converses amb el partit basc les manté directament el Govern i possiblement sigui el propi Rajoy equi estigui parlant amb el president d’aquest partit, Andoni Ortuzar.

"Només els podem oferir estabilitat i pressupostos", assenyalen en la direcció 'popular', mentre admeten que hi ha inquietud en el partit a un dia que se celebri el debat, encara que asseguren d’altra banda que Mariano Rajoy està "tranquil". Després d’haver escoltat de la direcció de Ciutadans el compromís que no donaran suport a la moció, tots els ulls del PP estan posats al PNB.

I un dels debats més intensos als passadissos de la Cambra és si el partit basc, que acaba de donar suport als pressupostos després de negociar amb el Govern, s’arrisca a perdre inversions per a Euskadi contingudes als comptes.

Fonts de la direcció nacional rebutgen parlar del terme amenaça per parlar d’aquest assumpte, encara que el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, sí que ha enviat missatges al PNB relacionats amb els comptes. Hernando ha assenyalat que el PNB és un partit "madur" que ha de decidir "el que vol fer, si vol tirar endavant els pressupostos que acaba d’aprovar o vol generar inestabilitat i proposar un president que no té la confiança de la Cambra ni dels espanyols".

En qualsevol cas, les fonts consultades han assegurat que no es plantegen en aquest moment la modificació dels pressupostos al Senat, on el PP té majoria, i on fins i tot podria vetar el projecte de llei, encara que l’esmentat veto el podrien aixecar altres majories en el Congrés. "No parlem més enllà de divendres", insisteixen, en qualsevol cas, en el PP.

Un altre debat d’aquests dies és si, encara que fracassi la moció de censura, Rajoy dimiteix o convoca eleccions davant de l’amenaça d’una altra moció per part de Podemos.

En les seues declaracions d’aquest matí, Rafael Hernando ha defensat que Rajoy no faci cap de les dos coses perquè una dissolució de les Cambres faria decaure els pressupostos i "suposaria no pujar les pensions a nou milions i mig de pensionistes" o no equiparar els sous de la guàrdia civil i de la policia ni pujar els salaris dels funcionaris, entre altres mesures.

tracking