SEGRE

PANORAMA

L'Executiu presentarà una querella contra Rajoy per prevaricació

A l’haver vetat la restitució dels quatre consellers a la presó i a Bèlgica || Comín renuncia a la delegació de vot encara que, de moment, manté l’escó

Torra desbloqueja el Govern i substitueix els consellers a la presó i fugits

Torra desbloqueja el Govern i substitueix els consellers a la presó i fugitsGovern

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, va advertir que estudiava presentar una querella contra Mariano Rajoy per no publicar al DOGC els noms dels consellers que havia designat, amb els presos Josep Rull i Jordi Turull i els que es troben a Brussel·les Toni Comín i Lluís Puig. Després de l’anunci de Madrid que no pensava publicar-los mai i designar ell nous responsables per a les quatre carteres, Torra està decidit a presentar la querella en la qual acusarà Rajoy de prevaricar.

De fet, una nota del gabinet de Torra deixa clar que la primera reunió del nou Consell Executiu “prendrà la decisió d’interposar una querella per prevaricació contra el president Mariano Rajoy per impedir la publicació al DOGC del Decret 2/2018, una possibilitat que es contemplava en el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora”.

La guerra de símbols s’ha traslladat a les platges catalanes entre partidaris i detractors del procés

Aquesta primera reunió tindrà un gran calat polític, ja que també té previst impugnar l’aplicació de l’article 155 “en el seu conjunt”, alhora presentarà al·legacions contra la impugnació per part del Govern central d’onze lleis d’alt contingut social durant el període durant el qual ha estat vigent aquest article.

Aquestes mesures es coneixien hores després que es fes pública la decisió de Toni Comín de renunciar finalment al vot delegat, si bé manté el seu escó al Parlament, segons va informar el partit republicà, un fet que ara com ara podria deixar en mans de la CUP la majoria parlamentària del bloc independentista. El grup d’ERC va registrar a primera hora del matí al Parlament un escrit de Comín dirigit a la Mesa de la cambra, en el qual comunica que “deixa sense efecte” la seua delegació de vot en el diputat i president del grup parlamentari republicà Sergi Sabrià.

La setmana passada, la Mesa va donar de termini una setmana a ERC perquè aportés la documentació necessària per aclarir la situació legal de Comín, després que la justícia belga aixequés les mesures cautelars contra aquest diputat.

Busquen un pacte al Parlament sobre els llaços

El president del Parlament, Roger Torrent, plantejarà als grups una “proposta de consens” sobre l’ús de simbologia a la Cambra, després de la polèmica sobre la col·locació i retirada de llaços grocs a l’hemicicle, segons van explicar ahir fonts parlamentàries. La polèmica va assolir la seua cota més alta en el ple de divendres quan el portaveu de Cs, Carlos Carrizosa, va retirar un llaç groc d’un escó encara buit perquè pertany a un membre del Govern, argumentant que no representa ningú perquè encara no hi ha Executiu. El president de la Cambra el va instar a recol·locar-lo i, com que Carrizosa s’hi va negar, va suspendre el ple per discutir la situació amb els grups, als quals aquest dimarts ha transmès que en una pròxima reunió encara sense data els traslladarà una proposta per consensuar.

tracking