SEGRE

PANORAMA

Sánchez ofereix consensuar un avenç electoral si prospera la seua censura contra Rajoy

El PP acusa els socialistes de “vendre Espanya” als nacionalistes per aconseguir suport a la seua moció || Cs tanca la porta a sumar-s’hi perquè la prioritat és mantenir els pressupostos i prorrogar el 155

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, davant dels diputats socialistes, ahir, al Congrés.

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, davant dels diputats socialistes, ahir, al Congrés.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, es va mostrar ahir obert a “consensuar” amb la resta de grups parlamentaris la data per a un avançament electoral, en cas que prosperi la moció de censura que els socialistes han presentat al Congrés contra el president del Govern central, Mariano Rajoy. Així, va reiterar que, si es converteix en cap de l’Executiu, primer treballarà per “estabilitzar i normalitzar la vida política i institucional” per després convocar nous comicis. Sánchez, que va parlar davant dels parlamentaris socialistes de la Cambra Baixa, va demanar als diputats del no que reflexionin sobre la seua posició davant la censura. “No hi ha cap càlcul polític que justifiqui la permanència de Rajoy” i del Govern del Partit Popular. En aquest sentit, va iniciar ahir una ronda de contactes amb els caps dels diferents grups parlamentaris per provar d’aconseguir els suports necessaris. Així, va mantenir una xarrada telefònica amb el número 1 de Podem, Pablo Iglesias, formació que ja va avançar el seu vot afirmatiu a la moció, malgrat que la posició definitiva l’adoptaran els inscrits del partit en una consulta interna. A més, els socialistes es van anotar ahir el suport dels 4 diputats de Compromís. També des d’EH Bildu, el seu líder, Arnaldo Otegi, va coincidir en la necessitat de “fer fora Rajoy”, però es va lamentar que Sánchez “no plantegi cap alternativa”. Arran d’això, la ministra d’Agricultura, Isabel García-Tejerina, va retreure als socialistes que “venguin Espanya a Bildu” per un grapat de vots. En la mateixa línia, la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va alertar que la moció ja està costant molts diners als espanyols i el portaveu dels populars al Congrés, Rafael Hernando, va confiar en la responsabilitat de Cs i PNB per mantenir Rajoy a la Moncloa. De fet, mentre que el lehendakari, Iñigo Urkullu, va avançar que serà “lleial” amb Madrid sigui qui sigui el president, el partit taronja va confirmar que no donarà suport a la moció encara que fixi la data de les eleccions perquè la seua prioritat és mantenir els pressupostos i prorrogar el 155.

A diferència d’ocasions anteriors, en les quals els socialistes van refusar negociar el suport dels independentistes catalans al Congrés per atansar el seu secretari general, Pedro Sánchez, a la Moncloa, en aquesta ocasió els líders del PDeCAT i d’ERC a la Cambra Baixa ja han rebut la trucada de dirigents del PSOE. Així, el portaveu dels republicans, Joan Tardà, va mantenir ahir una primera presa de contacte amb el secretari d’Organització dels socialistes, José Luis Ábalos. Tardà, que va parlar dilluns a la nit amb Sánchez, va explicar que la seua formació encara no ha decidit el sentit del vot i que depèn de la decisió que adopti la cúpula del partit. Tot i així, va apuntar que ERC sempre ha advocat per fer fora Rajoy del Govern espanyol. El seu company de files Gabriel Rufián va criticar Sánchez per no plantejar cap projecte alternatiu al PP. “La seua moció és de postureig”, va manifestar. Per la seua part, Carles Campuzano, diputat del PDeCAT, va intercanviar ahir missatges telefònics amb el secretari general del PSOE, alhora que el va criticar per “apuntar-se a la subhasta nacionalista del PP i Cs per alimentar l’anticatalanisme a Espanya”. A més, Sánchez també es va posar en contacte amb la coordinadora dels exconvergents, Marta Pascal, sense que hagi transcendit el contingut de la seua conversa. No obstant, des de JxCat, la coalició dins de la qual el PDeCAT es va presentar a les eleccions del 21-D, van rebutjar que se “substitueixi un president del club del 155 per l’altre”. En aquest sentit, la diputada Gemma Geis va exigir als socialistes que “deixin d’insultar, reconeguin l’existència de presos polítics i abandonin les propostes que avancen el PP per la dreta”. “Si tot això es produeix, pot ser una oportunitat” investir Sánchez. D’altra banda, la diputada cupaire al Parlament Natàlia Sànchez va alertar PDeCAT i ERC que res no canviarà respecte als “presos polítics” si governa Sánchez, i es va mostrar “sorpresa” pel fet que tots dos partits es plantegin donar suport a la censura dels socialistes.

Iglesias i Rivera ja pensen en mocions pròpies si fracassa el PSOE

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va deixar ahir oberta la porta a presentar una moció de censura alternativa contra Mariano Rajoy si no prospera la dels socialistes. “Si Sánchez fracassa, hi ha una segona opció preferible al fet que continuï governant el PP i és treballar perquè hi hagi eleccions com més aviat millor”. Per la seua part, Cs també va començar ahir a sondejar els grups per impulsar una moció alternativa a la del PSOE a fi d’avançar els comicis. Per presentar-la, el partit taronja necessita el suport de 3 diputats més, ja que només en té 32 dels 35 requerits. Ana Oramas, de Coalició Canària, ja els va dir que no comptessin amb el seu suport.

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, davant dels diputats socialistes, ahir, al Congrés.

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, davant dels diputats socialistes, ahir, al Congrés.EFE

tracking