SEGRE

Sánchez es compromet a reiniciar el diàleg amb el nou Govern català

Mantindrà els pressupostos del PP per garantir la governabilitat

Pedro Sánchez, durant la seua intervenció al debat de la moció de censura a Rajoy.

Sánchez es compromet a reiniciar el diàleg amb el nou Govern catalàEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari general del PSOE i candidat a la Presidència del Govern, Pedro Sánchez, s’ha compromès aquest dijous, si arriba a ser president, a reiniciar el diàleg amb el nou Govern de Catalunya, una oferta que també estendrà al Govern basc. En la seua intervenció en la primera jornada de debat de la moció presentada pel PSOE contra el Govern, Sánchez ha agraït el compromís amb l’"estabilitat i la convivència" de l’Executiu presidit pel lehendakari Íñigo Urkullu, del PNB, de qui ha destacat el seu esforç per "trobar i forjar solucions" davant de la crisi catalana.

Per això, ha dit que farà extensiva la seua "petició de diàleg", a part del Govern català presidit per Quim Torra, també al d’Urkullu, dins del seu objectiu de "reestablir els ponts amb totes i cadascuna de les comunitats autònomes", davant l’actitud del PP que va convertir el debat territorial en un "camp de batalla".

Mantindrà els Pressupostos del PP per garantir la governabilitat

Sánchez ha afirmat avui que mantindrà el projecte de Llei de Pressupostos Generals de l’Estat de 2018 per "responsabilitat d’Estat" i per mantenir l’estabilitat econòmica al país i garantir la governabilitat. Durant el seu discurs en el Ple del Congrés per defensar la moció de censura presentada pel grup socialista, Sánchez ha dit que no són els Pressupostos del PSOE però que assumeix el manteniment d’aquests comptes davant d’un moment "extraordinàriament complex".

Amb aquest anunci Sánchez ha rebut els aplaudiments del grup socialista i de diversos diputats del PP davant del que s’ha mostrat sorprès i ha ironitzat que "no esperava aplaudiments del grup parlamentari popular". Entre els punts que ha destacat en el seu programa de Govern i per garantir l’estabilitat pressupostària i macroeconòmica, el líder del PSOE ha apuntat que es compromet a complir amb les obligacions d’Espanya derivades com a Estat membre de la Unió Europea i ha ressaltat que així mantindrà els Pressupostos del PP pendents encara la seua aprovació definitiva al Senat.

"És una decisió que assumeixo des de la responsabilitat i per garantir la governabilitat del país en un moment extraordinàriament complex", ha afirmat després de ser interromput amb aplaudiments en diverses ocasions i haver de manar guardar silenci la presidenta de la Cambra, Ana Pastor.

Sánchez ha reiterat que el PSOE és un partit d’Estat i assumeix aquesta obligació mentre abordarà altres grans reptes com l’amenaça que discerneix sobre la cohesió social i territorial i el compliment dels objectius de dèficit públic. "Aquest no és el nostre pressupost però no el retirarem per responsabilitat d’Estat i ens centrarem en el futur", ha dit mentre s’ha compromès a impulsar mesures en l’àmbit del diàleg social per fer un pacte de rendes i la igualtat salarial.

En concret, ha apostat per "reactivar" el diàleg social amb els agents socials perquè s’abordi la dignificació salarial dels treballadors, que serà un dels elements centrals del programa d’estabilitat. Ha lamentat la temporalitat del mercat laboral que consolida la figura del treballador pobre, de l’autònom "presoner" del roda de la precarietat i el jove incapaç d’emancipar-se. I sobre els pensionistes, ha valorat la seua capacitat d’obrir des d’una "exemplar dignitat" el camí de la defensa de l’estat de benestar.

Sánchez a Rajoy: "la seua sola permanència en el càrrec debilita la nostra democràcia"

En l’inici del seu discurs, Sánchez ha dit avui al president del Govern, Mariano Rajoy, que la seua sola permanència en el càrrec "debilita la nostra democràcia" i l’ha preguntat: "Què més ha de passar?" quan una sentència reconeix que "la seua paraula com a testimoni no mereix cap crèdit".

En la seua intervenció en el debat de la moció de censura, Sánchez ha recordat a Rajoy que la mateixa setmana en què es coneixia la sentència el seu portaveu parlamentari fins l’any 2008 ingressava a la presó per descomptat blanqueig de capitals i suborn, en al·lusió a Eduardo Zaplana. "No basta" li ha retret amb l’acumulació de més de 900 càrrecs públics imputats per corrupció, incloent presidents de diputacions, consellers autonòmics i alcaldes.

Sánchez ha insistit a preguntar a Rajoy si potser no n’hi ha prou que dotze dels exministres amb qui va compartir el gabinet del senyor Aznar estiguin investigats, processats o empresonats o ho estiguin tres exministres del seu propi Govern".

Sánchez també s’ha referit a la situació de nou expresidents autonòmics del PP i al fet que el Partit Popular sumi "més investigats, processats i condemnats que cap altra formació política a la Unió Europea". "Què més ha de passar perquè entengui que la seua presència al capdavant del Govern és nociva i un llast per al país i per al seu propi partit?" ha afegit.

tracking