SEGRE

CONGRÉS MOCIÓ DE CENSURA

El PNB enterra Mariano Rajoy

El PNB va certificar ahir el final de l’era de Mariano Rajoy al capdavant del Govern central a l’anunciar el suport a la moció de censura que portarà avui Pedro Sánchez fins a la Moncloa. Mentre el socialista feia picades d’ull a ERC i PDeCAT amb crides al diàleg, Rajoy descartava dimitir malgrat els constants rumors en les últimes 48 hores.

Aitor Esteban.

Aitor Esteban.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pedro Sánchez va picar ahir l’ullet a PDeCAT i ERC a l’apostar per “la solució política a un problema polític” i es va comprometre a governar amb els pressupostos del PP, acabats d’aprovar a la Cambra Baixa i que ara estan en tràmit al Senat, amb la qual cosa va aconseguir el suport del PNB a la moció de censura. Aitor Esteban va enterrar Mariano Rajoy quan va anunciar al Congrés que els nacionalistes bascos votaran avui a favor del líder socialista en “un exercici de responsabilitat i ètica, després de la condemna al PP pel cas Gürtel”.

Si no hi ha sorpreses d’última hora, als vots dels 84 socialistes se sumaran els 67 de Podem, els nou d’ERC, els vuit del PDeCAT, els cinc del PNB, els quatre de Compromís, els dos d’EH Bildu (encara que la seua intervenció al Congrés deixava la porta oberta a altres possibilitats) i un de Nova Canàries, amb l’abstenció inesperada de Coalició Canària. Superarà de sobres els 176 vots necessaris per a la majoria absoluta. Només hi votarien en contra el PP, Ciutadans, UPN i Fòrum (169 diputats).

Rajoy va estar-se ahir més de vuit hores tancat en un hotel amb el seu equip de màxima confiança

Rajoy va deixar clar a les rèpliques a Sánchez que no pensa dimitir mentre no perdi la confiança del Congrés o dels ciutadans, malgrat les reiterades peticions del socialista.

Se les van veure especialment en dos fronts: corrupció i Catalunya. L’encara president del Govern central va contraatacar retraient al PSOE que “no és un partit impol·lut”. “Es posaran una moció amb la sentència dels ERO?”, li va etzibar el líder del PP. En relació amb la situació catalana, va reclamar al socialista que expliqués si demanarà que no es processi independentistes. Es va quedar a gust també amb Podem, partit al qual va dirigir una de les frases del matí al dir que els pressupostos “se’ls han de menjar amb patates”.

Sánchez li va demanar una vegada i una altra a Rajoy que dimitís, amb la qual cosa la moció de censura dequeia de forma immediata, i els rumors sobre aquesta qüestió es van disparar en aquesta línia quan l’encara inquilí de la Moncloa no va assistir a la sessió de la tarda.

Però Mariano Rajoy, que s’enfronta a la segona moció de censura en contra seu de la legislatura, descarta ser el que llanci la tovallola i avui anirà a votar el Congrés. La secretària general del Partit Popular, María Dolores de Cospedal, va assenyalar que no dimiteix perquè això no garantiria al PP seguir al Govern i va acusar alguns partits de difondre aquest rumor per provar de “tapar la vergonya” que avui sigui investit Sánchez amb els vots de “radicals i separatistes”.

És a dir, si qui presenta la censura aconsegueix la majoria absoluta del Congrés, s’entén que té la confiança de la Cambra. A partir d’aleshores, i segons l’article 114.2 de la Constitució, el Govern de Mariano Rajoy haurà de presentar la dimissió al rei, que ja nomenarà Pedro Sánchez nou president. I quan el líder socialista prengui possessió davant de Felip VI, haurà de donar a conèixer la composició del gabinet perquè es publiquin els nomenaments i els ministres puguin, al seu torn, prendre possessió. Inicialment, Sánchez ha defensat un “Govern del PSOE”, és a dir, un gabinet monocolor, encara que Pablo Iglesias s’ha mostrat disposat a entrar a l’Executiu.

Aitor Esteban.

Aitor Esteban.EFE

tracking