SEGRE

POLíTICA

Els 218 dies del 155

La presa de possessió del Govern posa fi a l'aplicació del polèmic article

Els 218 dies del 155

Els 218 dies del 155EFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb la presa de possessió aquest dissabte dels integrants del nou Govern es posa fi a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució:

OCTUBRE:

27 d’octubre

El Parlament, amb el suport de JxSí i de la CUP, aprova una proposició en el preàmbul de la qual es declara la independència de Catalunya.

El ple del Senat autoritza al Govern central a destituir el president de la Generalitat i a tots els membres del seu Govern, així com a limitar el Parlament i a assumir el comandament dels Mossos a l’empara de l’article 155 de la Constitució.

El president del Govern central, Mariano Rajoy, convoca eleccions autonòmiques el 21 de desembre, en aplicació del 155, i cessa Puigdemont i el seu Govern i tanca les "ambaixades catalanes".

La Fiscalia es querella contra Puigdemont i la resta del Govern per rebel·lió, sedició i malversació a l’Audiència Nacional i dirigeix una segona querella al Tribunal Suprem contra l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i els membres de la Taula que van tramitar la declaració d’independència.

Puigdemont se’n va a Brussel·les acompanyat de cinc exconsellers.

NOVEMBRE:

La jutgessa de la Audiencia Nacional Carmen Lamela decreta presó incondicional sense fiança per a l’exvicepresident Oriol Junqueras i set exconsellers, mentre que imposa a l’exconseller Santi Vila una fiança de 50.000 euros.

05 novembre.

- Puigdemont i els quatre exconsellers que romanen a Bèlgica, Antoni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Meritxell Serret, s’entreguen a la Policia belga i queden en llibertat amb mesures cautelars.

8 novembre.

El Tribunal Constitucional anul·la la declaració unilateral d’independència (DUI) del Parlament.

24 novembre.

El jutge del Tribunal Supremo Pablo Llarena assumeix la causa contra el Govern i els líders d’ANC i Ómnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

DESEMBRE:

04 desembre.

El Tribunal Suprem manté a presó a l’exvicepresident Oriol Junqueras, el conseller de Interior Joaquim Forn i els líders d’ANC i Òmnium Cultural, mentre deixa en llibertat sota fiança de 100.000 euros a uns altres sis exconsellers.

05 desembre.

Comença la campanya electoral per al 21D..

El jutge Llarena retira les Ordres Europees de Detenció contra Puigdemont i els exconsellers que són a Brussel·les.

21 desembre.

Eleccions a Catalunya.

22 desembre.

El jutge Llarena amplia la investigació que segueix per un possible delicte de rebel·lió en el "procés" a l’expresident Artur Mas, Marta Rovira (ERC) i Anna Gabriel (CUP), entre d’altres.

GENER:

17 gener.

Es constitueix el nou Parlament amb Roger Torrent (ERC) com a president.

22 gener.

Torrent proposa a Carles Puigdemont com a candidat a presidentde la Generalitat.

27 gener. El TC decideix per unanimitat prohibir una investidura a distància de Puigdemont.

FEBRER:

7 febrer.

El TC admet a tràmit el recurs del Parlament contra l’acord del Senat d’aplicació de l’article 155.

9 febrer.

JxCat registra en el Parlament una proposta de reforma per investir a distància a Puigdemont, sense l’aval d’ERC.

17 febrer.

La CUP confirma que Anna Gabriel és a Suïssa, després de no presentar-se a declarar davant del Suprem.

19 febrer.

Marta Pascal (PDeCAT) i Marta Rovira (ERC) queden a llibertat, encara que amb fiança de 60.000 euros, la segona, després de declarar davant del Suprem que la DUI va tenir un caràcter polític però cap efecte jurídic.

20 febrer.

Artur Mas queda en llibertat sense mesures cautelars després de declarar davant del jutge Llarena que la DUI "va ser simbòlica".

MARÇ:

1 març.

Puigdemont renuncia "de manera provisional" a la seua investidura i, al seu lloc, proposa Jordi Sànchez, número dos de JxC, en presó preventiva.

- Primer ple de la nova legislatura, en la qual s’aprova, amb els vots de JxCat, ERC i la CUP, una resolució que reivindica la jornada de l’1-O i la legitimitat de Puigdemont com a candidat a ser reelegit president.

22 març.

Debat d’investidura de Jordi Turull (PDeCAT), que no aconsegueix els 68 suports necessaris per assolir la majoria absoluta i ser elegit president en primera votació, a causa de les quatre abstencions de la CUP i els vots en contra de Ciutadans, PSC, els Comunes i el PPC.

23 març.

- El jutge Llarena acorda presó incondicional per als exconsellers Jordi Turull, Raúl Romeva, Josep Rull i Dolors Bassa, i l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell.

- Cursa una ordre europea i internacional de detenció contra Puigdemont, Rovira i els altres quatre exconsellers que romanen fugits de la Justícia: Antoni Comin (Bèlgica), Clara Ponsatí (Regne Unit), Meritxel Serret (Bèlgica) i Lluís Puig (Bèlgica).

25 març.

La Policia alemanya deté Puigdemont quan travessava amb cotxe la frontera des de Dinamarca i ingressa a la presó de Neumünster.

28 març.

Ponsatí s’entrega en una comissaria d’Edimburg.

ABRIL:

5 abril.

La Justícia alemanya deixa en llibertat Puigdemont i descarta el delicte de rebel·lió en la petició d’extradició a Espanya..

- Jordi Turull renuncia a ser candidat a la investidura i Jordi Sànchez accepta tornar a ser aspirant a la presidència de la Generalitat.

La jutgessa de la Audiencia Nacional Carmen Lamela processa l’excap dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero per sedició i pertinença a organització criminal.

- Els exconsellers a Bèlgica surten en llibertat sense fiança, per decisió de la Justícia belga.

13 abril.

La Taula del Parlament decideix querellar-se contra el jutge Llarena per presumpta prevaricació.

18 abril.

El Suprem demana a Montoro que expliqui per què considera que no es van utilitzar diners públics per a l’1-O.

26 abril.

Torrent convoca per al 3 i 4 de maig el Ple per debatre la modificació de la llei de Presidència per provar d’investir a distància a Puigdemont.

- El Consell de Garanties Estatutàries emet un dictamen sobre la reforma d’aquesta llei, en el qual no avala una investidura a distància, com planteja JxCat.

MAIG

4 maig.

El Parlament aprova la reforma de la Llei de la Presidència per poder investir a distància a Puigdemont. Recorreguda pel Govern, va ser suspesa pel TC el 9 de maig.

9 maig.

El jutge Llarena confirma el processament de tots els investigats en la causa oberta al Suprem contra el "procés" per delictes de rebel·lió, malversació i desobediència..

- El líder de Ciudadanos, Albert Rivera, dóna per trencat el seu suport a l’aplicació del 155 a Catalunya en entendre que el Govern central no està aplicant la Constitució com deuria.

10 maig.

- Puigdemont designa Quim Torra (JxCat) com a candidat a president de la Generalitat.

14 maig.

- Quim Torra és investit president de la Generalitat en segona votació i per majoria simple.

15 maig.

Reunió de Rajoy amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, en la qual acorden una resposta "pactada i proporcional" en defensa de la legalitat a Catalunya front "a qualsevol eventual desafiament".

- Reunió a Berlín entre Puigdemont i Torra.

16 maig.

- La Justícia belga rebutja l’euroordre d’extradir Espanya als exconsellers catalans Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig..

- El Ministeri d’Hisenda confirma que, quan deixi d’aplicar-se l’article 155, mantindrà un ferri control financer, que està disposat a endurir per evitar que el nou Govern pugui destinar recursos públics a activitats il·legals.

17 maig.

- Torra pren possessió en un acte atípic, desproveït de la litúrgia habitual, sense representants del Govern i sense mencions a la Constitució ni al Rei.

-Reunió de Rajoy amb el president de Ciudadanos, Albert Rivera, que li demana d’ampliar el 155 per controlar les finances, els mossos i TV3.

- El Tribunal Suprem confirma la presó preventiva per a l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i per als exconsellers Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull i Dolors Bassa.

19 maig.

- Torra nomena el seu nou Executiu, integrat, entre d’altres, per dos exconsellers fugits a Brussel·les i uns altres dos a la presó, que hauria de prendre possessió el 23.20 maig.

- El Govern central anuncia que no publicarà el decret de nomenament al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) a causa d’aquests consellers.

21 maig.

- Quim Torra visita els polítics independentistes presos Oriol Junqueras, Jordi Turull, Joaquim Forn, Josep Rull, Raül Romeva, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart a les presons madrilenyes.

22 maig.

- El president de Parlament, Roger Torrent, visita als mateixos presos.

- L’Audiència Territorial de Schleswig Holstein manté el seu rebuig d’incloure el càrrec de rebel·lió en el procés d’extradició contra Puigdemont.

- Llarena denega a Turull i Rull la llibertat provisional indefinida que li havien sol·licitat per ser consellers.

24 maig.

- El Suprem denega la sortida en llibertat provisional a Forn.25 maig.

- Picabaralla en el Parlament a compte d’un llaç groc en un escó buit de la bancada corresponent als membres del Govern, que el diputat de Cs Carlos Carrizosa va retirar dos vegades.

29 maig.

- Torra nomena nou Govern, en el qual ja no figuren els consellers presos ni els que són a l’estranger. El Govern diu que aixecarà el 155 quan prengui possessió el nou Govern. L’exconseller i diputat d’ERC Toni Comín decideix renunciar al seu vot delegat.

31 maig.

- El Govern autoritza la publicació dels nomenaments dels consellers al Diari Oficial de la Generalitat.

1 juny.

- Quim Torra presenta una querella davant del tribunal Suprem contra Rajoy i la ja exvicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, per un presumpte delicte de "prevaricació per omissió".

2 juny.

- Prenen possessió els consellers del Govern català.

tracking