SEGRE

ESNOTICIA

Pablo Iglesias insisteix a conformar un govern de coalició fort

Per tenir “estabilitat” i acabar la legislatura || ERC demana gestos per “rescabalar” la situació dels presos i el PDeCAT subratlla el triomf català sobre Rajoy

Pablo Iglesias s’emociona durant la seua intervenció al Congrés dels Diputats.

Pablo Iglesias s’emociona durant la seua intervenció al Congrés dels Diputats.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El líder de Podem, Pablo Iglesias, va estendre la mà ahir al nou president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, per conformar un Executiu “fort” de coalició que proporcioni “estabilitat” i generi “confiança” a Europa. A més, es va mostrar partidari de provar d’esgotar la legislatura fins al 2020 i evitar així un avanç electoral. Després de fondre’s en una abraçada amb Sánchez a l’acabar la sessió d’investidura, Iglesias es va confessar “molt orgullós” d’haver aconseguit l’“objectiu” d’“enviar Mariano Rajoy i els populars a l’oposició”. Va posar èmfasi en el fet que “per fi” els socialistes “s’han adonat” que “hi havia prou números” per capgirar la situació i arribar a la Moncloa. “El PSOE ha rectificat, ha dit que el seu aliat ja no és Ciutadans i que està disposat aliar-se amb nosaltres”, va destacar Iglesias.

Per la seua part, el líder de Cs, Albert Rivera, va avançar que el seu partit plantejarà una oposició “dura” a l’Executiu de Sánchez, alhora que va pronosticar que “d’aquí a pocs mesos” es convocaran comicis anticipats. Així, va vaticinar que “serà pràcticament impossible treure lleis, acords i els pressupostos davant de la fragmentació de l’acord que té el PSOE”. Rivera va exigir al president del Govern que sigui “lleial” amb la Constitució i que accepti prorrogar l’aplicació de l’article 155 a Catalunya. “Ciutadans serà el dic de contenció dels que volen liquidar aquest país”, va subratllar, i “estarà atent perquè Bildu, ERC, Puigdemont i Torra no prenguin les regnes d’Espanya”.

Rivera va avisar que la seua oposició serà “dura” i va convidar Sánchez a negociar la pròrroga del 155

Sáenz de Santamaría adverteix que “comença la festa”, avançant quina serà ara l’actitud del PP

D’altra banda, el portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, va anunciar que a la primera reunió amb Sánchez li plantejarà “qüestions imprescindibles” per “rescabalar la vulneració de drets civils que pateixen els presos i els exiliats”. A més, malgrat reconèixer la distància amb els socialistes, per ser “còmplices” del 155, Tardà va confiar que aquest Govern, sustentat per Podem, sigui “més dialogant” que el dels populars. Així mateix, el diputat Gabriel Rufián va advertir que el suport a la censura no signfica que “ens vulguem emancipar del PP”, sinó que el nostre objectiu és “independitzar-nos del règim del 78”. També va mostrar els seus dubtes sobre la línia que Sánchez seguirà ara. “Ens trobarem el PSOE de les últimes hores o el dels últims mesos?”, es va demanar.

En la mateixa línia, el diputat republicà al Parlament Sergi Sabrià va advertir que Sánchez encara no té la seua confiança perquè “qui la vulgui, se l’haurà de guanyar”. Des del PDeCAT, el diputat Carles Campuzano va destacar que “la victòria de la censura és la de Catalunya contra Rajoy”, i al seu torn la senadora i coordinadora general de la formació Marta Pascal va demanar a Sánchez que es reuneixi com més aviat millor amb el president Quim Torra per concretar aquesta “mà estesa” que va oferir dijous al nou Govern català.

La derrota a la moció de censura de Mariano Rajoy ha accelerat el debat per la successió al capdavant del Partit Popular. Malgrat que només han transcorregut dos mesos des de la Convenció de Sevilla, en la qual els pesos pesants de la formació li van demostrar una vegada més l’adhesió, el tomb en el panorama polític espanyol ha sembrat el dubte sobre la continuïtat de Rajoy a la presidència del Partit Popular. En aquest sentit, el ja excap del Govern central ha convocat el comitè executiu nacional dimarts per analitzar la situació del partit després de perdre el poder i encarrilar l’estratègia futura. Tanmateix, encara és una incògnita si Rajoy encapçalarà els populars en aquesta nova etapa o farà un pas al costat. En aquest sentit, el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernado, va assegurar ahir que Rajoy “estarà on vulgui” estar, mentre que Javier Arenas, secretari general dels populars al Senat, va demanar “assossec, temperància i tranquil·litat” per abordar aquesta qüestió. Per la seua part, la secretària general del Partit Popular, María Dolores de Cospedal, va apuntar que “no és el moment d’abordar la situació personal de Mariano Rajoy”.

En tot cas, dos noms sobresurten d’entre la resta per succeir Rajoy, el de la fins ara vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, i el de l’actual president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo.

Sáenz de Santamaría, que ha estat la mà dreta de Rajoy durant la seua presidència i l’encarregada de supervisar l’aplicació del 155 a Catalunya, va ironitzar ahir que ara “comença la festa”, amb referència a les possibles desavinences entre Sánchez i els seus socis, als quals només unia, en alguns casos, el rebuig del dirigent popular. Feijóo, per la seua part, guarda un perfil més discret i jurant lleialtat a Rajoy, “no sóc un Judes” va dir aquesta setmana, ha insinuat voler completar fins al 2020 el seu mandat a Galícia.

tracking