SEGRE

PROCÉS NOU EXECUTIU

El Govern pren possessió en un acte reivindicatiu i demana diàleg a Sánchez

Torra reivindica el “mandat” de l’1 d’octubre i el llegat dels consellers cessats

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els nous consellers de la Generalitat van prendre possessió ahir en un acte reivindicatiu en el qual el president Torra va demanar diàleg al nou president del Govern espanyol, Pedro Sánchez. L’Executiu arriba 218 dies després del 155. L’acte va estar marcat per la presència dels familiars dels líders sobiranistes a la presó o a l’exili.

El Govern de la Generalitat va quedar ahir constituït a la fi, cinc mesos i mig després de les eleccions, en un acte reivindicatiu en el qual el president, Quim Tora, va demanar diàleg al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez. La constitució de l’Executiu ahir al matí va posar fi a 218 dies de vigència de l’article 155 i d’intervenció de la Generalitat.

La presa de possessió del Govern, al saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, va servir també per homenatjar els “presos i exiliats” sobiranistes i reivindicar el seu llegat, inclòs el “mandat republicà” després de l’1 d’octubre, va destacar Torra. L’acte va donar un protagonisme especial als familiars dels líders sobiranistes presos i exiliats, mentre que el color groc va marcar la posada en escena. Durant la presa de possessió (a la qual no van assistir representants del Partit Popular, Cs i CUP) cadascun dels consellers va anar a saludar els familiars del seu antecessor presents a la sala, perquè només Merixell Borràs, consellera cessada de Governació, i Carles Mundó, exconseller de Justícia, van poder rebre personalment l’abraçada dels qui els relleven en el càrrec. Un a un, els 13 consellers van respondre amb un “sí, ho prometo” a la pregunta de Torra: “Promet complir fidelment d’acord amb la llei les obligacions del càrrec que assumiu al servei de Catalunya i amb lleialtat al president de la Generalitat?” El president va expressar el seu compromís d’“avançar d’acord amb el referèndum de l’1 d’octubre” per constituir “un Estat independent en forma de república”, encara que va avançar que “no serà un camí fàcil” perquè “hi ha interessos molt poderosos que ho volen impedir”. Torra, dirigint-se a Sánchez, va afirmar: “Parlem, prenguem riscos, asseguem-nos a la mateixa taula i negociem de govern a govern. Aquesta situació que vivim no pot allargar-se ni un dia més.”

tracking