SEGRE

CATALUNYA

El Constitucional desbloqueja 13 recursos de la Generalitat després de la formació del Govern

Estaven suspesos des de l’aplicació del 155

El Constitucional desbloqueja 13 recursos de la Generalitat després de la formació del Govern

El Constitucional desbloqueja 13 recursos de la Generalitat després de la formació del GovernEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional ha situat el Govern de Catalunya a presentar al·legacions als tretze recursos d’inconstitucionalitat pendents de tramitació, que estaven suspesos per l’aplicació de l’article 155, una decisió que és conseqüència de la formació del nou Govern català.

L’aplicació del 155 va comportar com a efecte col·lateral la suspensió de nombrosos recursos que té pendents de resolució el Constitucional, entre ells el presentat per la Generalitat contra l’esmentat article.

Però en haver-se format govern a Catalunya, l’Executiu central ja no exercirà, com venia fent des de l’aplicació del 155, la representació de la Generalitat en múltiples funcions, entre elles davant del Constitucional.

En aquest escenari, el Govern havia d’argumentar davant de l’alt tribunal en nom de la Generalitat, el que resultava paradoxal ja que alhora és contra les seues actuacions contra les quals s’han presentat aquests recursos.

I ara el Ple del Constitucional ha decidit, per unanimitat, dictar diverses providències en les quals s’acorda donar trasllat a la Generalitat de Catalunya perquè en el termini de 15 dies pugui personar-se i formular les al·legacions que estimi convenients en els nombrosos recursos d’inconstitucionalitat presentats pel Govern central contra lleis catalanes.

Els magistrats consideren que, després de la formació del nou Govern de Catalunya, s’ha produït la pèrdua de vigència del decret pel qual es designava a òrgans i autoritats encarregats de donar compliment a les mesures dirigides al Govern i a l’Administració de la Generalitat, a l’empara del 155.

Entre els recursos desbloquejats destaca el presentat pel Parlament contra l’acord del Senat que va aprovar l’aplicació de l’article 155 a Catalunya, que el TC va admetre a tràmit i va paralitzar alhora, a causa que la Generalitat és part en el procediment i ha de fer al·legacions però, alhora, i precisament per l’aplicació de l’esmentat article, el seu lloc estava ocupat pel Govern.

Aquesta mateixa paralització de la tramitació de recursos afectava els onze recursos presentats per l’anterior Govern de Mariano Rajoy, entre altres, contra la Llei de Voluntats Digitals catalana, la llei d’habitatge, la regulació de l’ús de cànnabis o la universalització de la Sanitat en el Servei Català de Salut.

S’hi suma la qüestió d’inconstitucionalitat presentada per l’Audiència Provincial de Barcelona sobre regulació del transport per carretera mitjançant vehicles de motor.

tracking