SEGRE

PANORAMA

Els acompanyants de Puigdemont: "Anava a entregar-se a Bèlgica"

Segons diuen a l’Audiència Nacional tres d’ells, perquè l’empresari Matamala no ha declarat || El jutge descarta imputar terrorisme a una membre d’un CDR

Els cantaires es reuneixen a la plaça Paeria per exigir la llibertat dels presos polítics.

Els cantaires es reuneixen a la plaça Paeria per exigir la llibertat dels presos polítics.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge de l’Audiència Nacional Diego Egea va deixar lliures sense mesures cautelars els dos Mossos i l’historiador Josep Lluís Alay, que acompanyaven Carles Puigdemont quan va ser detingut a Alemanya el 25 de març passat, moment en què segons ells anava a entregar-se a la Justícia belga. El magistrat els havia citat com a investigats per un suposat delicte d’encobriment. El quart acompanyant, l’empresari Josep Maria Matamala, no es va presentar davant del Tribunal. Va justificar la seua absència a l’assegurar que no havia rebut la notificació de la citació, ja que resideix a Bèlgica. El jutge va sol·licitar a la policia espanyola que esbrini on té el domicili per poder fer-li arribar l’avís.

Fonts jurídiques van explicar que els dos Mossos es van limitar a contestar només les preguntes del seu advocat. Els agents van relatar que es van desplaçar fins a Finlàndia, on es trobava Puigdemont en aquell moment, al conèixer que el Tribunal Suprem havia dictat una ordre de detenció i entrega contra ell. Segons la seua versió, la seua intenció era acompanyar al dirigent català fins a Bèlgica, per presentar-se davant de la Justícia del país. A la sortida de la declaració, l’advocat defensor, Jaume Alonso Cuevillas, va assegurar que la declaració va ser breu i sense “rellevància penal”, motiu pel qual la Fiscalia no hauria sol·licitat cap mesura cautelar.

El jutge De Egea és el mateix magistrat que investiga els CDR per un presumpte delicte de terrorisme i rebel·lió, i que va deixar lliure sense mesures cautelars a la seua presumpta coordinadora, Tamara C. G., que va imputar tan sols per un delicte per desordres públics. En aquest context, l’Audiència Nacional va avalar ahir la seua posada en llibertat sense fiança. La secció segona del Penal va rebutjar el recurs presentat per la Fiscalia a l’entendre que “els indicis no tenen la gravetat necessària per adoptar una mesura de privació de llibertat”. En aquest sentit, manté les mesures cautelars imposades per De Egea. Aquestes consisteixen en compareixences setmanals, prohibició de sortir d’Espanya i del municipi de residència.

tracking