SEGRE

Els nous consellers prometen treballar amb la mateixa dignitat que els seus antecessors

Aragonès denúncia que la visita a Estremera no s’ha produït en les condicions acordades amb el Ministeri de l’Interior

Els nous consellers, entrant a Estremera

Els nous consellers prometen treballar amb la mateixa dignitat que els seus antecessorsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els consellers del nou Govern de Quim Torra que aquest dimarts han visitat els seus antecessors presos al centre penitenciari madrileny d’Estremera s’han compromès a treballar amb la mateixa dignitat amb la que ells afronten estar empresonats "injustament".

Els consellers Pere Aragonés, Ernest Maragall i Ester Capella han visitat aquest dimarts als seus antecessors Oriol Junqueras i Raül Romeva, i han "vist en la distància" els també presos Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn.

Aquests últims no han pogut rebre els seus successors, perquè el Ministeri de l’Interior no ha autoritzat "per motius burocràtics" la seua presència avui a Estremera.

Amb aquestes visites, els nous membres del Govern català pretenien fer un traspàs simbòlic de carteres, com ahir va anunciar el president de la Generalitat després de visitar els empresonats.

Finalment han estat el vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonés; el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall; i la consellera de Justícia, Ester Capella, els qui han estat amb els seus antecessors.

Els tres han arribat a tres quarts d’onze del matí en sengles furgonetes negres a la presó d’Estremera, a l’interior del qual han romàs unes dos hores.

En sortir, ha estat el vicepresident de la Generalitat qui s’ha dirigit als mitjans de comunicació per fer una declaració sense preguntes. Aragonés ha denunciat que la visita no s’ha produït en les condicions acordades amb el Ministeri de l’Interior ni en temps ni en forma. Segons ha explicat, no han tingut prou temps per analitzar les accions dels seus respectius departaments en la trobada amb els exconsellers que, a més, no s’ha celebrat en una sala oberta, com en les visites prèvies del president de la Generalitat, sinó amb una mampara pel mig. No obstant això, ha puntualitzat que han pogut aprofundir en alguns aspectes de la planificació que es vol fer des de les diferents conselleries.

Aragonés ha destacat la "gran dignitat política", "personal" i "humana" de Junqueras i Romeva, qui, ha dit, "no mereixen ser tractats com estan sent tractats" com tampoc els altres dirigents sobiranistes empresonats. Ha insistit que són "presos polítics" en situació preventiva i que els delictes que se’ls atribueixen són qüestionats per altres jurisdiccions europees i per experts en dret penal d’universitats espanyoles. Però ha assegurat que els empresonats es troben "forts" i que aquesta enforteixi se sustenta en el convenciment que han actuat correctament, d’acord amb les seues conviccions i sense haver comès cap delicte.

"Malgrat aquesta situació de presó política, tenim uns grans polítics que estan avui tancats injustament, però que precisament aquesta situació incrementa la seua dignitat personal, política i humana", ha destacat Aragonès. I ha conclòs que els nous consellers treballaran per "ser dignes d’aquesta dignitat" que mostren els seus antecessors.

Reunió a Bèlgica

Per la seua part, les conselleres de Salut, Alba Vergés; de Cultura, Laura Borràs; i d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, s’han reunit aquest migdia amb els consellers a Brussel·les, Antoni Comín, Lluís Puig i Meritxell Serret, per fer els traspassos de cartera.

La consellera Vergés ha subratllada que si l’acte d’avui es feia Bèlgica, “en l’exili”, era fruit de la repressió de l’Estat espanyol i ha alertat que mai no es podran “anul·lar” les veus del conseller Comín, des del Consell de la República, ni de la resta d’“exiliats” i empresonats, ni les de la conselleria de Salut, amb ella al capdavant, ni de tot el Govern català.

tracking