SEGRE

PANORAMA

Torra insta Sánchez a dialogar de "govern a govern" i no descarta la via unilateral

El PSOE mantindrà el control sobre les finances de Catalunya fins que la situació es “normalitzi” || El ministeri de l’Interior impedeix el traspàs simbòlic de carteres de la majoria d’exconsellers presos

Entrevista a Quim Torra a TV3

Entrevista a Quim Torra a TV3TV3

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, va insistir ahir, durant la seua visita als exconsellers presos a Estremera, en la “urgència” de reunir-se amb el president del Govern central, Pedro Sánchez, per saber quins plans té en relació amb Catalunya. En aquest context, Torra va incidir que la reunió ha de ser de “govern a govern”. “Penso que és el debat correcte, partim del referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre i d’una declaració d’independència”, va apuntar el president. Per aquesta raó, va insistir que la negociació ha de ser entre iguals perquè pugui prosperar. En la mateixa línia, la consellera de presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, va remarcar que “d’entrada” el Govern de Torra no renuncia a la via unilateral ni a aprofitar les “debilitats de l’Estat” per aconseguir l’objectiu.

Des d’ERC, la lleidatana Marta Vilalta va considerar que el debat binari entre unilateral i bilateral és “estèril” i va demanar de posar el focus en la “multilateralitat” d’actors de la societat catalana. El secretari general del PSC, Miquel Iceta, va recordar a Torra que si vol aconseguir un “diàleg fructífer” amb Sánchez ha de comprometre’s a “complir la llei”. L’alcalde de Lleida, Ángel Ros, va demanar ahir “generositat màxima” a totes les parts i es va mostrar optimista sobre el president a l’haver donat suport a la moció de censura contra Rajoy. En canvi, el secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, va defensar aplicar de nou el 155 per evitar “un nou cop a la democràcia”.

La diputada d’ERC, la lleidatana Marta Vilalta, va demanar ampliar el diàleg a actors de tots els àmbits

Pe runa altra banda, el secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, va assegurar que, malgrat l’aixecament de l’article 155, el Govern central mantindrà el control de les finances de la Generalitat. Ábalos va explicar que aquesta intervenció durarà fins que s’aconsegueixi “el procés de normalització que hem desitjat tots”.

En un altre ordre de coses, el ministeri de l’Interior només va autoritzar les visites per avui a l’exvicepresident Oriol Junqueras i a l’exconseller Raül Romeva, programades pels seus successors, Pere Aragonès i Ernest Maragall. La resta de sol·licituds van quedar temporalment suspeses per motius “burocràtics”. Tots els consellers, entre ells la lleidatana Ester Capella, havien expressat la seua predisposició a visitar a Estremera i Alcalá-Meco els seus predecessors per poder fer el traspàs simbòlic de carteres. El mateix Torra va assegurar que tenia l’autorització d’Institucions Penitenciàries i que no hi havia problemes per a aquest gest “més enllà dels tràmits burocràtics”. Al conèixer-se la decisió d’Interior, el Govern va voler expressar el seu malestar per no poder dur a terme les visites i va esperar poder fer-les en els pròxims dies.

Pel que respecta a Esquerra, hi podria haver algun canvi que tendís a una major paritat, ja que ara els delegats de Treball, Salut, Agricultura i Justícia són homes. El que està clar és que el d’Agricultura, Ferran de Noguera, seguirà, igual com Carmel Mòdol com a director general d’Alimentació.

En Ensenyament, que era del PDeCAT i ara passa a mans d’Esquerra Republicana, Carles Vega rellevarà Miquel Àngel Cullerés, tal com va publicar aquest diari.

Continuïtat majoritària dels delegats a Lleida i Farré podria tornar Tant el PDeCAT i JxCat d’una banda i Esquerra Republicana per l’altra aposten per la continuïtat en la majoria de les delegacions de les conselleries a Lleida. Pel que respecta als primers, es dóna per fet que seguiran Ramon Alturo a Empresa, Dolors Tella a Territori i Josep Borrell a Cultura, així com Montserrat Meseguer a Interior. No obstant, el principal càrrec, el de delegat del Govern, presenta més incògnites. Algunes fonts van informar que Ramon Farré –que el va ocupar fins que va ser destituït amb l’article 155– és el que té més números, ja que el seu nomenament aniria en la línia de restituir l’anterior Govern. Tanmateix, altres fonts del partit van precisar que hi ha més alternatives.

tracking