SEGRE

PANORAMA

Mariano Rajoy anuncia la dimissió com a líder del PP i obre la cursa per la successió

Assegura que la seua marxa és el millor per al partit, per a ell i “crec que també per a Espanya” || Promet que estarà a “l’ordre” del seu successor, que sortirà d’un congrés al juliol, amb referència a Aznar

Rajoy rep l’ovació de la cúpula del PP assistent al comitè executiu nacional del partit.

Rajoy rep l’ovació de la cúpula del PP assistent al comitè executiu nacional del partit.PP

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mariano Rajoy va anunciar ahir que deixarà la Presidència del PP i quatre dies després de perdre el Govern ha donat inici a una ràpida transició que portarà el seu partit a escollir un successor abans que acabi el juliol. “És el millor per al PP i per a mi, i crec que també per a Espanya i la resta no té importància”, va afirmar Rajoy per argumentar aquesta decisió al comitè executiu nacional. Un nou líder que el PP preveu elegir en poc més d’un mes en un congrés extraordinari del partit, que es convocarà dilluns de la setmana que ve i del qual encara s’ha d’ultimar la data concreta. D’altra banda, Rajoy no farà canvis a l’estructura orgànica ni al grup parlamentari perquè entén que això ja ho ha de fer el seu successor, i ell es limitarà a actuar “amb la prudència i el grau d’intervenció que són necessaris” que, segons va donar a entendre, serà el mínim. Va deixar clar que seguirà al PP, amb el carnet del partit que l’ha acompanyat sempre, i va rematar el discurs assegurant que estarà a les ordres del que digui el nou líder. “I a l’ordre és a l’ordre”, va remarcar en un clar missatge implícit al seu antecessor, José María Aznar, que sempre ha estat molt crític amb la seua gestió.

Aquesta va ser la fi d’un discurs que Rajoy va començar advertint sobre els riscos del nou Govern de Pedro Sánchez. En aquest sentit, va denunciar el “precedent greu” que s’ha produït al tractar-se de la primera vegada que governa algú que mai ha guanyat unes eleccions i va assenyalar que aquest Govern naix amb una “debilitat extrema” i amb “pèssims companys de viatge”. Sobretot, va destacar com a “inquietant” la fragilitat política del nou Govern quan la situació a Catalunya “dista molt d’estar calmada”. Tampoc hi van faltar les crítiques a Ciutadans, que va ser soci d’investidura i ara, segons el seu parer, no sap ni fer oposició, ja que la seua victòria a Catalunya no va servir per “donar batalla a l’independentisme, sinó per donar-la al PP a Madrid”. Els més ben situats per substituir-lo semblen Alberto Núñez Feijóo, Soraya Sáenz de Santamaría i María Dolores de Cospedal.

La resposta dins del PP va ser d’indignació: “Si vol, que deixi el càrrec d’afiliat”

L’expresident del Govern José María Aznar va considerar ahir indispensable la reconstrucció del centredreta a Espanya, que considera “desarticulat”, i es va oferir a col·laborar-hi perquè sigui possible però deixant clar que ho faria des de la posició actual i no tornant al primer pla de la política.

Aznar es va mostrar disposat a aquesta col·laboració a l’acte de presentació d’un llibre del que va ser el seu secretari general de la Presidència del Govern, Javier Zarzalejos, i en què va expressar la seua preocupació per la situació que viu Espanya, especialment perquè creu que Catalunya està en l’actualitat pitjor que abans de l’aplicació de l’article 155.

“El meu compromís és amb el meu país, amb Espanya i amb els espanyols. No tinc cap compromís partidari, ni em considero militant de res ni em sento representat per ningú”, va recalcar José María Aznar.

Creu que el centredreta està “desarticulat” perquè el que abans estava “unit” ara està “dividit” i va afegir que a banda de “dividit, desgraciadament, sembla enfrontat” en al·lusió al Partit Popular i Ciutadans.

Fonts del Partit Popular van mostrar indignació per aquestes declaracions del que va ser president de la formació conservadora fins a tal punt que algunes veus li van replicar que “si vol, que deixi el carnet d’afiliat”.

tracking