SEGRE

POLÍTICA ESPANYOLA

El Govern de Sánchez espera establir contactes amb la Generalitat abans de l'estiu

Batet demana gestos també a l’Executiu per revertir el “cul-de-sac” en el qual es troba Catalunya || L’Executiu socialista jura els càrrecs amb la fórmula “Consell de Ministres” en masculí i femení

La ministra d’Administracions Territorials, Meritxell Batet, promet el càrrec davant el rei al palau de la Zarzuela.

La ministra d’Administracions Territorials, Meritxell Batet, promet el càrrec davant el rei al palau de la Zarzuela.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern del socialista Pedro Sánchez no deixarà passar l’estiu sense intentar abans un atansament amb el president de la Generalitat, Quim Torra, encara que l’Executiu no ha decidit si farà el primer pas o esperarà que sigui la Generalitat la que contacti primer. Així ho va manifestar la nova ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, a l’acte en el qual va prendre possessió, que es va desenvolupar al palau del Marqués de Villamejor, i al qual va assistir la seua antecessora al càrrec, Soraya Sáenz de Santamaría.

Batet va valorar que arribin possibles “gestos” de l’Executiu cap a Catalunya així com “desactivar malentesos” en l’assumpte territorial, però va reiterar que des del costat de la Generalitat també hi ha d’haver gestos i voluntat de diàleg. En aquest afany per parlar amb tothom, l’Executiu espera també celebrar com més aviat millor la Conferència de Presidents, que reuneix el cap de l’Executiu amb tots els mandataris autonòmics, i confia a convèncer Torra perquè no hi falti.

El Congrés ha suspès la sessió de control al Govern, però el PP demana ja el Debat de la Nació

De moment, Sánchez i Torra han intercanviat missatges telefònics, segons ha afirmat el president català, i s’han compromès a mantenir una trobada al més aviat possible. Els i les ministres de l’Executiu de Pedro Sánchez van prometre ahir els càrrecs en el Govern. La novetat que van incloure la majoria dels membres de l’Executiu va ser prometre el càrrec així com el manteniment del secret de les deliberacions del “Consell de Ministres” en tractament femení i masculí, una iniciativa que va improvisar sobre la marxa la vicepresidenta del Govern i ministra d’Igualtat, Carmen Calvo, segons va assegurar ella mateixa. A més, els nous membres del Govern van seguir el model de Sánchez al prometre el càrrec (no jurat) sense la presència de crucifixos ni de la bíblia, com sí que va passar en els governs de Mariano Rajoy. El de Sánchez és el Govern més femení de la història, amb onze dones i sis homes (set amb Sánchez) i també és més ampli que el de Mariano Rajoy (passa de tretze a disset carteres).

“Passar per la Moncloa amb el Govern més feble de la història d’Espanya probablement serà un calvari per a Sánchez. La nostra tasca serà donar-li suport en la mesura que estiguin disposats a negociar amb nosaltres”, va explicar el líder de Podem. Al seu torn, el portaveu del Grup Popular al Congrés, Rafael Hernando, va prometre que la seua formació farà una “oposició lleial, responsable i assenyada”, però “sense concessions”, a l’Executiu nomenat per Pedro Sánchez, al qual es va referir com a “Govern passarel·la” i que, segons el seu parer, “està pensat per al màrqueting i les pròximes eleccions”.

Des de Ciutadans, el seu portaveu al Congrés Juan Carlos Girauta va admetre que no li “grinyola” cap dels nomenaments del nou Govern i que tots els ministres han demostrat ser bons professionals en els seus àmbits.

D’altra banda, ahir va aparèixer una pancarta a la Pobla de Segur, localitat natal de Borrell, en la qual es llegia: “Borrell, la vergonya de la Pobla.”

La ministra d’Administracions Territorials, Meritxell Batet, promet el càrrec davant el rei al palau de la Zarzuela.

La ministra d’Administracions Territorials, Meritxell Batet, promet el càrrec davant el rei al palau de la Zarzuela.EFE

tracking