SEGRE

Puigdemont avala una reunió de Sánchez i Torra i titlla d'"ultra" a Borrell

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont

Puigdemont avala una reunió de Sánchez i Torra i titlla d'"ultra" a BorrellEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha afirmat aquest divendres que seria una "bona notícia" que hi hagués una reunió imminent entre el seu successor, Quim Torra, i el cap del Govern, Pedro Sánchez, a qui ha retret que hagi situat a Exteriors a Josep Borrell, al que ha titllat d’"ultra". En una entrevista a l’emissora Rac 1, Puigdemont ha valorat la situació des de Berlín, en un moment en què ha admès que "Catalunya no és un país independent perquè no ha estat reconegut", encara que segons el seu parer "la independència es va declarar i la república l’hem d’anar fent". Ha garantit que ell vol participar en aquest procés a través del "Consell de la República", que preveu constituir a Bèlgica, on espera desplaçar-se si la justícia alemanya falla al seu favor en les properes setmanes i no li extradeix a Espanya.

Quant al diàleg entre el govern central i el català, ha expressat que seria una "molt bona notícia" que hi pugui haver una reunió imminent abans de l’estiu entre Sánchez i Torra, una cosa que ha recordat que ell com a president va demanar "fins quedar-se afònic" quan governava Mariano Rajoy. Puigdemont ha indicat que volen saber què planeja el nou Govern per "garantir als catalans" el dret a decidir, una cosa que insisteix que pot ser constitucional. També ha remarcat que si el Govern volgués resoldre la situació amb mediació internacional "apareixeria molta gent disposada" a dur a terme aquesta tasca a Europa. I ha considerat que Europa "sens dubte" aplaudirà "tot el que sigui afrontar de cara" el problema català, que ha remarcat que continua "intacte" perquè de moment no hi ha hagut cap política diferent de la de l’expresident del Gobierno Mariano Rajoy.

El líder de JxCat ha remarcat que, a part del referèndum, queden 45 punts pendents, els que ja li va traslladar a Rajoy en el seu moment. Malgrat que ha admès que hi va haver un canvi en l’al·locució de Sánchez durant la moció de censura respecte a Catalunya, ha recordat que "els discursos no fan política".

Preguntat si creu que el de Sánchez serà un govern millor que l’anterior, Puigdemont ha expressat els seus dubtes i ha afegit que "si és pels perfils -dels ministres- és per sortir corrent". En aquest sentit, ha criticat el ministre d’Exteriors, Josep Borrell, a qui ha qualificat d’"ultra" per les seues manifestacions contra la sobirania i per acudir a concentracions convocades per Societat Civil Catalana, a la qual ha dedicat el mateix qualificatiu, encara que alhora ha condemnat els incidents d’ahir quan estudiants i activistes independentistes van impedir la celebració d’un acte de l’entitat a la Universitat de Barcelona. També ha qualificat d’"inquietant" l’elecció del jutge Fernando Grande-Marlaska per a Interior, quan va ser vocal del Consell General del Poder Judicial "a proposta del PP", i ha retret així mateix la falta de "respecte a les minories" als tuits del ministre de Cultura, Màxim Huerta.

tracking