SEGRE

TRIBUNALS CORRUPCIÓ

Mantenen un exassessor de Zaplana a presó sense fiança

L’Audiència de València desestima l’apel·lació de Francisco Grau || L’exministre seguirà empresonat malgrat la seua malaltia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Audiència Provincial de València ha desestimat el recurs d’apel·lació de Francisco Grau Jornet, exassessor fiscal de l’exministre de Treball i expresident de la Generalitat Valenciana Eduardo Zaplana, contra la interlocutòria del jutjat d’instrucció número 8 de la capital del Túria, que va decretar-ne l’ingrés a presó provisional comunicada i sense fiança el 25 de maig passat. Els magistrats van confirmar íntegrament la resolució d’aquest jutjat, que investiga el cas Erial, una trama que presumptament hauria comès delictes de suborn, blanqueig de capitals, malversació de cabals públics i prevaricació.

Grau Jornet, que en l’actualitat treballava com a professor a la Universitat d’Alacant i va ser directiu de la Caixa d’Estalvis del Mediterrani (CAM) entre els anys 1998 i 2007, era l’home de confiança d’Eduardo Zaplana i s’encarregava dels comptes de la consultoria de l’exdirigent popular, Decuria Consulting.

Grau Jornet assessorava en temes fiscals Zaplana i va ser directiu de la CAM entre el 1998 i el 2007

D’altra banda, l’informe encarregat pel jutge d’instrucció a l’Institut de Medicina Legal després de l’arrest de Zaplana per determinar si ingressava o no en presó provisional va advertir que l’estada a la presó podria repercutir negativament en el delicat estat de salut de l’exmandatari valencià.

En aquest sentit, com va avançar ahir el rotatiu Las Provincias, Zaplana ha estat ingressat fins en quatre ocasions durant els dos últims anys, a causa de malalties com pericarditis, pneumònia, trombosi i bronquitis.

L’any 2015, li va ser diagnosticada una leucèmia i ha experimentat quadres d’immunosupressió profunda. Per aquest motiu, la defensa de l’expopular ha sol·licitat la seua posada en llibertat “per raons humanitàries” o, en el seu defecte, que se’l sotmeti a un arrest domiciliari, al qual no han accedit de moment ni la Fiscalia ni el jutjat d’instrucció.

Veta 2 pèrits al judici de Bankia per “esbiaixar” els informesL’Audiència Nacional ha rebutjat que dos pèrits designats pel Banc d’Espanya compareguin en qualitat de testimonis al judici per la sortida a borsa de Bankia, que se celebrarà a partir del novembre. En aquest sentit, la secció quarta de la Sala Penal ha estimat que els informes elaborats per Antonio Busquets i Víctor Nogueras són “parcials, esbiaixats i envaeixen funcions exclusivament jurisdiccionals, arribant a realitzar qualificacions juridicopenals de signe marcadament pejoratiu”. Així, per als magistrats, els dos denoten “una accentuada pèrdua d’objectivitat”.

tracking