SEGRE

POLÍTICA DIPLOMÀCIA

Trump torpedina 'in extremis' la cimera del G7 i deixa en suspens el fràgil acord comercial

Va retirar el suport via Twitter quan ja havia acabat la trobada, a l’embrancar-se amb el primer ministre canadenc || Angela Merkel qualifica l’actitud del mandatari de “dutxa d’aigua freda i depriment”

Trump torpedina ‘in extremis’ la cimera del G7 i deixa en suspens el fràgil acord comercial

Trump torpedina ‘in extremis’ la cimera del G7 i deixa en suspens el fràgil acord comercialEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cimera del G7 va acabar amb més incerteses i tensió que amb certeses i acords gràcies al sobtat canvi d’opinió del president nord-americà Donald Trump que, hores després d’acabar l’encontre, va liquidar el comunicat que van aprovar tots els països. En dos missatges de Twitter des de l’avió presidencial, Trump va acusar el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, de pronunciar falsedats durant la conferència de premsa final de la reunió, insultant i qualificant de “feble” el dirigent. A més, el va amenaçar d’imposar aranzels a les exportacions canadenques d’automòbils. «El primer ministre del Canadà ha actuat de forma mansa durant les reunions del G7 només per poder fer una roda de premsa després que jo me n’anés, en la qual poder dir que els aranzels dels Estats Units són insultants i que “no deixarà que el manipulin”. Deshonest i feble. Els nostres aranzels són una resposta als seus impostos del 270 per cent als lactis», va tuitejar el president dels Estats Units des de l’Air Force One. A continuació, va ordenar als seus funcionaris “retirar” el suport dels EUA al comunicat final a pesar que ja havia estat firmat per totes les delegacions dels països del G7. En la declaració conjunta emesa després del final de la cimera, els líders dels Estats Units, el Canadà, el Regne Unit, França, Itàlia, Alemanya, Itàlia i el Japó van recalcar la necessitat d’un “comerç just, lliure i mútuament beneficiós” i van destacar la importància de combatre el proteccionisme. Al cap de poca estona d’imprimir-se l’esmentat manifest, Trump se’n va desentendre completament. Davant de les acusacions del mandatari nord-americà, l’oficina del primer ministre canadenc va assegurar hores després, també a través de Twitter, que Trudeau no havia dit en cap moment de la roda de premsa res que no hagués dit anteriorment al president nord-americà directament “tant en públic com en converses privades”, va afirmar. Per la seua part, el primer ministre canadenc va advertir que, si bé “els canadencs som educats i raonables, no deixarem que ens trepitgin”.

En la resta de països membres del G7 va regnar la prudència per contestar a les declaracions de Trump, almenys en les primeres hores. Tots van reafirmar el seu suport i validesa al comunicat i va ser Alemanya, amb Angela Merkel al capdavant, la que va tenir la reacció més irada contra el mandatari nord-americà. “Havíem estat parlant seriosament de temes clau, havíem arribat a un acord i després la forma com el president va retirar el seu suport, a través d’un tuit, va ser com una dutxa freda i fins i tot depriment”, va lamentar Merkel en una entrevista. Per la seua part, una portaveu del Regne Unit va assegurar que “seguim compromesos amb l’acord recollit en el comunicat”, mentre que el primer ministre francès, Emmanuel Macron, va indicar que no era “seriós” intentar retirar el suport del comunicat final del G7 hores després de la seua firma i que la millor manera de lluitar amb Trump “és ignorar-lo”.

Paral·lelament, una vegada acabada la reunió, Donald Trump va volar a la ciutat asiàtica de Singapur, on demà es reunirà amb el líder de Corea del Nord, Kim Jon-un, en un encontre històric entre dos nacions enfrontades des de fa molts anys arran de la cursa nuclear nord-coreana.

tracking