SEGRE

PANORAMA

El Govern recupera el Diplocat després de la liquidació “il·legal” sota el 155

Convoca el ple del patronat per decidir el futur de l’entitat || Torra envia una carta als líders europeus per defensar la via “del diàleg i de les urnes”

El Govern vincula l'operació policial a Catalunya amb la sentència contra Urdangarin

El Govern vincula l'operació policial a Catalunya amb la sentència contra UrdangarinEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern català va acordar ahir paralitzar la liquidació “il·legal” del Diplocat, ordenada pel Govern central en aplicació del 155. Així, la portaveu de l’Executiu, Elsa Artadi, va subratllar que la resolució deixa sense efectes l’organisme liquidador i reactiva el patronat de l’entitat. De fet, s’ha decidit convocar el patronat perquè triï el camí a seguir a partir d’ara pel Diplocat. Segons va explicar Artadi, la dissolució de l’organisme de la diplomàcia catalana va ser “totalment irregular”, a banda d’“arbitrària i procedimentalment errònia”. Així mateix, va destacar que, malgrat que l’Executiu de Mariano Rajoy va anunciar el 12 d’abril que el Diplocat havia estat completament dissolt, l’esmentada liquidació no es va acabar i que, per tant, “no ha perdut la seua personalitat jurídica”. La reactivació del Diplocat va generar el rebuig de la líder de l’oposició al Parlament, Inés Arrimadas. La dirigent taronja va retreure al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que hagi donat “llum verda” a una entitat que serveix “per gastar els diners públics en propaganda independentista”. En la mateixa línia, la diputada popular a la Cambra catalana, Andrea Levy, va exigir a l’Executiu central que impedeixi a la Generalitat fer servir fons públics a les “pseudoambaixades” del Diplocat. Per la seua part, la diputada del PSC Eva Granados va demanar que l’organisme “serveixi per atreure inversions a Catalunya”.

En un altre ordre de coses, el president Quim Torra, que es va reunir ahir amb els líders dels grups parlamentaris de JxCat i ERC, va enviar una carta als presidents, primers ministres i ambaixadors europeus en la qual els trasllada la seua defensa del “debat, el diàleg i les urnes” per trobar una solució al conflicte català.

JxCat anuncia que intentarà de nou legalitzar les investidures telemàtiques canviant el reglament

D’altra banda, el portaveu de JxCat al Parlament, Albert Batet, va avançar ahir que la seua formació impulsarà una modificació del reglament de l’hemicicle per legalitzar les investidures a distància i facilitar la “restitució” de Carles Puigdemont en la presidència de la Generalitat.

D’altra banda, l’expresident del Govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero va assenyalar ahir que l’“únic camí” per resoldre el conflicte a Catalunya és tornar a la sentència de l’Estatut del 2010 que, al seu parer, “va trencar el consens bàsic” del model constitucional de 1978.

Artadi i Batet ja treballen en la reunió entre Torra i Sánchez La portaveu del Govern, Elsa Artadi, i la ministra d’Administració Territorial, Meritxell Batet, són les encarregades de preparar la reunió que mantindran el cap de l’Executiu central, Pedro Sánchez, i el president Quim Torra. Així, tal com va confirmar ahir la mateixa Artadi, totes dos ja han mantingut una primera presa de contacte via telefònica, tot i que encara no hi ha data ni ordre del dia per a la trobada. No obstant, va assenyalar que el “marc” és el de “no renunciar al dret a l’autodeterminació”.

tracking