SEGRE

TRIBUNALS CORRUPCIÓ

El Suprem rebaixa la condemna d'Urdangarin tot i que no prou com perquè eviti la presó

El cunyat de Felip VI s’enfronta a 5 anys i 10 mesos de reclusió || Redueixen la responsabilitat civil de la infanta i mantenen els 3 anys i 8 mesos d’empresonament per a l’expopular Jaume Matas

Iñaki Urdangarin.

El Suprem condemna Urdangarin a cinc anys i 10 mesos de presóEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem va donar a conèixer ahir la sentència definitiva del cas Nóos, que va involucrar els exducs de Palma, Iñaki Urdangarin i la infanta Cristina. Així, els magistrats van rebaixar en 6 mesos la condemna que l’Audiència de Palma va imposar al cunyat del rei a l’eximir-lo d’un delicte de falsedat en document públic. En qualsevol cas, Urdangarin s’enfronta a 5 anys i 10 mesos de presó per delictes de malversació, prevaricació, frau a l’administració, delicte fiscal i tràfic d’influències, i només un recurs d’empara davant del Tribunal Constitucional el podria deslliurar, de moment, d’ingressar a la presó. Els magistrats veuen provat que es va aprofitar de la seua posició per obtenir tractes de favor. L’alt tribunal també va rebaixar en 2 anys i 10 mesos la pena del seu soci a Nóos, Diego Torres, a l’absoldre’l dels delictes de tràfic d’influències, blanqueig i falsedat. Tot i així, Torres, culpable de malversar, prevaricar i defraudar l’administració, té davant seu 5 anys i 8 mesos de presó. Finalment, a l’expresident balear i exministre de Medi Ambient amb el PP Jaume Matas se li va confirmar la pena de primera instància i, trobat culpable de malversació i frau, s’enfronta a 3 anys i 8 mesos de presó. D’altra banda, el Tribunal Suprem va rebaixar la responsabilitat civil que, com a partícip a títol lucratiu dels delictes del seu marit, haurà d’abonar la germana de Felip VI. D’aquesta manera, s’enfronta a una sanció de 136.950 euros, 128.000 euros menys que la imposada per l’Audiència de Palma, amb la qual cosa, de nou, a la infanta li sortirà a tornar respecte als 587.413 euros que va haver de pagar el 2015 en concepte de fiança. L’esposa de Diego Torres, Ana María Tejeiro, haurà de pagar 172.384 euros pel mateix concepte que Cristina de Borbó. Amb penes de presó inferiors a any i mig, el Tribunal Suprem va condemnar també l’exdirector general d’Esports balear José Luis Ballester, l’exdirector gerent d’Illesport Gonzalo Bernal, l’exdirector de l’Ibatur Juan Carlos Joaquín Alia, i l’exassessor d’Ibatur Miguel Ángel Bonet. Cap d’aquests quatre condemnats no trepitjarà la presó, ja que les seues penes han estat commutades pel pagament de multes.

Per la seua part, els magistrats van condemnar a costes Manos Limpias, que va exercir com a acusació popular en la causa i va ser l’única part que va mantenir l’acusació penal contra la infanta.

El Tribunal Suprem va confirmar a la seua sentència l’absolució d’Alfonso Grau, vicealcalde de València a l’època de Rita Barberá, de José Manuel Aguilar, exdirector de la Ciutat de les Arts i de les Ciències, de l’exdirector de CACSA Jorge Vela, i de la responsable jurídica d’aquesta entitat, Elisa Maldonado.

tracking