SEGRE

MIGRACIÓ POLÈMICA

El vaixell 'Aquarius' inicia la travessia fins a València escortat per Itàlia

Transfereixen 400 dels 629 migrants rescatats a dos naus de l’armada italiana || Comunitats autònomes i centenars d’ajuntaments s’ofereixen per acollir-los

Migrants amuntegats al vaixell ‘Aquarius’, de l’ONG francesa Sos Mediterranée, diumenge.

Migrants amuntegats al vaixell ‘Aquarius’, de l’ONG francesa Sos Mediterranée, diumenge.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vaixell Aquarius, de l’ONG francesa Sos Mediterranée, va posar rumb ahir cap al port de València després de rebre el vistiplau de les autoritats portuàries. La nau es trobava als voltants de l’illa de Sicília amb 629 migrants a bord rescatats en alta mar, però el nou Govern de la Lliga i el Moviment 5 Estrelles li va prohibir atracar a Itàlia, així com també les autoritats de Malta. Malgrat el veto, Itàlia va accedir a proporcionar dos embarcacions, una de la Guàrdia Costanera i una altra de la Marina, per alleugerir el nombre de persones a bord de l’Aquarius durant la travessia. En aquest sentit, ahir van ser transvasats un total de 400 migrants als dos vaixells transalpins que també faran el viatge fins a València. Alessandro Porro, cooperant de SOS Mediterranée a bord de l’Aquarius, va explicar ahir que, després d’alguns moments de tensió per la incertesa sobre la seua destinació final, els migrants “van acollir bé la decisió de traslladar-los a Espanya”. A més, es van mostrar satisfets per no tornar a l’“infern” de Líbia. A l’espera de la seua arribada, que es produirà en 3 o 4 dies, el Govern espanyol va avançar ahir que donarà prioritat als 123 nens rescatats sense acompanyant i va indicar que els més petits es quedaran a la capital del Túria. La ministra de Defensa, Margarita Robles, va posar a disposició de l’Aquarius un vaixell de l’Armada perquè l’acompanyi, i la consellera valenciana de Justícia, Gabriela Bravo, va avançar que, davant l’arribada de més de 600 persones, reforçaran els serveis de Fiscalia, de l’Institut de Medicina Legal i de traducció. La base d’operacions per coordinar l’arribada de l’Aquarius serà l’antiga seu de la Copa Amèrica de vela.

La pràctica totalitat de les forces polítiques i les institucions van manifestar ahir la seua adhesió a la iniciativa del Govern de Pedro Sánchez de donar empara a Espanya als migrants rebutjats a Itàlia. En aquest sentit, el Govern espanyol, la Xunta de Galícia i centenars d’ajuntaments, com el de Barcelona i alguns de Lleida (vegeu més informació a la pàgina 33), es van oferir a acollir-los. Al contrari, el líder del Partit Popular al consistori barceloní, Alberto Fernández Díaz, va lamentar que la capital catalana vulgui rebre els migrants ja que pot crear un “efecte crida”.

Migrants amuntegats al vaixell ‘Aquarius’, de l’ONG francesa Sos Mediterranée, diumenge.

Migrants amuntegats al vaixell ‘Aquarius’, de l’ONG francesa Sos Mediterranée, diumenge.EFE

tracking