SEGRE

Guirao promet com a ministre de Cultura davant del rei en presència de Sánchez

Reconeix que la seua elecció ha suposat una "sorpresa total" per a ell

Guirao promet com a ministre de Cultura davant del rei en presència de Sánchez

Guirao promet com a ministre de Cultura davant del rei en presència de SánchezEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nou ministre de Cultura i Esport, José Guirao, que substitueix al dimitit Màxim Huerta, ha promès aquest matí el seu càrrec davant del rei en una breu cerimònia sense símbols religiosos celebrada al Saló d’Audiències del Palau de la Sarsuela, en presència del president del Govern, Pedro Sánchez. Després que hagi llegit el cap de Protocol de la Casa del Rei, Alfredo Martínez, el reial decret de nomenament firmat ahir a la nit per Felip VI, Guirao ha formulat la seua promesa amb la mà dreta sobre l’exemplar de la Constitució que presidia el Saló d’Audiències per a aquest acte solemne, en el qual la ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha exercit com a notària gran del Regne. "Prometo complir fidelment amb les obligacions del càrrec de ministre de Cultura i Esport lleialtat al Rei i guardar i fer guardar la Constitució com a norma fonamental de l’Estat, així com mantenir el secret de les deliberacions del Consell de Ministres," ha estat la fórmula llegida pel nou membre del Gabinet.

El titular de Cultura, que ha confessat més tard al rei que es trobava "nerviosíssim", s’ha atingut així a la literalitat del text disposat per a la promesa al costat de la Carta Magna.

Una vegada complertes totes les exigències del protocol i mentre els mitjans informatius abandonaven el saló, Guirao, ja més relaxat, explicava a Felipe davant de Sánchez que la seua elecció com a ministre havia suposat una "sorpresa total" per a ell i que, davant de la cerimònia en la Sarsuela -on ha arribat aquest matí amb molta antelació-, el que més li preocupava era no equivocar-se, "no posar la pota". Igual com va fer el mateix Sánchez el passat dia 2 i els disset integrants del seu primer Gabinet fa una setmana, el nou ministre ha prescindit de la Bíblia i el crucifix en aquesta cerimònia, una opció que la Casa del Rei ofereix des que va començar el regnat de Felip VI i que ningú no havia triat abans que l’actual líder socialista.

Quant a l’exemplar de la Constitució que s’utilitza sempre en aquest acte solemne, un facsímil de l’original publicat per les Corts Generals el 1980, estava obert, com és habitual en el cas de jures i promeses de ministres, pel títol IV, article 100, que es refereix al nomenament i separació dels seus càrrecs dels membres del Govern.

Nascut a Pulpí (Almeria) el 1959 i llicenciat en Filologia Hispànica, José Guirao Cabrera és expert en gestió cultural i va ser director general de Belles Arts i Arxius del Ministeri de Cultura (1993 a 1994), director del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (1994 a 2001) i director de La Casa Encendida (2002 a 2014), abans de passar a dirigir la Fundació Montemadrid.

Guirao va ser elegit ahir per Sánchez per substituir al capdavant de la cartera de Cultura i Esport a l’escriptor i presentador de televisió Màxim Huerta, que va dimitir menys d’una setmana després de prendre possessió, després de conèixer-se que va defraudar a Hisenda 218.000 euros, la qual cosa l’ha convertit en el ministre més efímer de la democràcia espanyola. Tan somrient com en la promesa conjunta del seu primer Gabinet, fa set dies, Sánchez ha presenciat aparentment satisfet el desenvolupament de la cerimònia, amb alguna mirada de complicitat dirigida a Guirao, qui ha rebut després de la seua promesa les felicitacions de Felip VI i del president del Govern.

El cap de la Casa del Rei, Jaime Alfonsín; el secretari general, Domingo Martínez Palomo, i el cap del Quart Militar, Juan Ruiz Casas, acompanyaven al Monarca en aquest acte solemne, després del qual el nou ministre ha posat per als mitjans gràfics al costat  Felip, Sánchez i Delgado.

Abans d’abandonar la Sarsuela, el nou titular de Cultura i Esport, que poc després de migdia prendrà possessió del seu càrrec al ministeri i se sumarà demà a la reunió setmanal del Consell de Ministres, ha conversat durant uns minuts, ja sense presència de les càmeres, amb el Rei, el president del Govern i la ministra de Justícia.

tracking