SEGRE

POLÍTICA GOVERN

Huerta dimiteix com a ministre de Cultura al revelar-se que va defraudar a Hisenda el 2008

El seu substitut, l’exdirector del Museu Reina Sofia José Guirao, jurarà avui el càrrec || Passa a ser el ministre més breu de la història democràtica de l’Estat, amb tan sols set dies dirigint el departament

El ministre de Cultura i Esport, Màxim Huerta, anuncia la seua dimissió del càrrec.

El ministre de Cultura i Esport, Màxim Huerta, anuncia la seua dimissió del càrrec.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exdirector del Museu Reina Sofia José Guirao serà el nou ministre de Cultura i Esport del Govern de Pedro Sánchez, en substitució de Màxim Huerta, que va dimitir ahir a la tarda després de conèixer-se que entre els anys 2006 i 2008 va defraudar 256.778 euros a Hisenda, sent obligat a abonar una sanció de 366.000 euros l’any 2017, segons va avançar el diari El Confidencial.

En la seua compareixença, d’uns deu minuts i després de la qual no va admetre preguntes, Huerta va assegurar que no va cometre cap frau fiscal i va criticar que l’únic que importa és “el bombardeig que el que busca és minar el projecte de regeneració i de transparència del president”, Pedro Sánchez. Sobre la condemna per frau, va assegurar que facturar a través d’una societat no era delicte en aquell moment i va destacar que ja havia pagat el que devia. Huerta es converteix així en el ministre més breu en la història de la democràcia espanyola, estant tan sols set dies al capdavant del departament. Tot i així, el ministre sortint cobrarà prop de 1.000 euros d’indemnització (uns 140 euros per dia treballat), segons la llei que regula les indemnitzacions dels ministres sortints.

Huerta serà indemnitzat amb prop de 1.000 euros pels set dies al càrrec del departament

El nou ministre prendrà possessió avui mateix davant del rei com a nou ministre de Cultura i Esport, en un acte previst a les 11.00 hores al Palau de la Zarzuela de Madrid. Prèviament a l’acte, el Butlletí Oficial de l’Estat publicarà el cessament de Huerta en el càrrec. Girao haurà ara d’assumir els reptes i promeses electorals de Huerta, entre les quals destaca la baixada de l’IVA al cine o l’aprovació d’un estatut de l’artista, a més de la creació d’una loteria per finançar el cine, tal com es recollia en el programa electoral del PSOE a les anteriors eleccions. A més, haurà de negociar la permanència de la col·lecció Thyssen a Madrid.

L’oposició carrega per la presa de decisions del Govern central L’oposició va carregar ahir contra el Govern de Pedro Sánchez després de la dimissió del ministre de Cultura i Esports, Màxim Huerta, per la “falta de planificació” i l’elecció de ministres. El coordinador general del PP, Fernando Martínez Maillo, va dir esperar que Sánchez “tingui millor criteri per governar Espanya que per elegir els seus ministres” i va ironitzar que “només han passat cinc dies i ja veiem la primera dimissió (...) per un frau a Hisenda”. El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va vincular la renúncia de Huerta al fet que Sánchez hagi arribat a la presidència “improvisant”. Pel seu costat, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va celebrar la dimissió del ministre i va atribuir l’anunci a “la pressió” que la seua formació ha exercit sobre Sánchez.

El ministre de Cultura i Esport, Màxim Huerta, anuncia la seua dimissió del càrrec.

El ministre de Cultura i Esport, Màxim Huerta, anuncia la seua dimissió del càrrec.EFE

tracking