SEGRE

Llarena diu que l'acostament de presos és competència del Govern

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

Llarena diu que l'acostament de presos és competència del GovernEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge del cas obert pel "procés" al Suprem, Pablo Llarena, ha recordat aquest dijous que la competència sobre els acostaments de presos preventius, com és el cas dels imputats per aquest assumpte, no és competència seua, sinó d’Institucions Penitenciàries, és a dir, del Govern.

El magistrat ha dictat avui una interlocutòria en el qual nega a l’ex vicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras, a l’expresidenta del Parlament, Carmen Forcadell, i a l’exconseller Raúl Romeva, la sortida en llibertat provisional. Però a més, en la mateixa interlocutòria, Llarena afirma, a partir de legislació i jurisprudència diversa, que no és la seua competència la decisió sobre atansar Catalunya a aquests i a altres presos preventius empresonats per aquesta causa.

Llarena recorda la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ), el Reglament Penitenciari, la jurisprudència del Tribunal Constitucional i la del Tribunal Suprem per explicar que qui té aquesta competència és la Direcció General d’Institucions Penitenciàries del Ministeri d’Interior, és a dir, el Govern.

En la mateixa interlocutòria el magistrat acorda deixar sense efecte les mesures cautelars personals acordades en relació amb els processats per desobediència, una decisió que deixa sense mesures de control als exmembres de la Mesa del Parlament Anna Simó, Lluís Corominas, Lluis Guinó i Ramona Barrufet.

Quant a la negativa de la sortida en llibertat per a Junqueras, Forcadell i Romeva, els tres processats havien sol·licitat la seua llibertat o, subsidiàriament, l’establiment d’una mesura cautelar menys costosa, assenyalant en els seus escrits la necessitat del seu trasllat a una presó el més propera al seu domicili per raons personals i familiars.

En síntesi, destacaven la nova situació creada a Catalunya després d’haver-se constituït el govern autonòmic i detallaven els perjudicis patits pel seu entorn familiar a causa de la distància existent entre el centre penitenciari i el seu lloc de residència. Llarena, que assenyala al Govern quant al trasllat, ja s’ha negat en repetides ocasions a deixar en llibertat els imputats en aquest cas. Ara, reincideix en els arguments que ja ha esgrimit anteriorment, l’existència de risc de reiteració delictiva i, després del processament per greus delictes i davant de la fuga d’alguns dels encausats, el perill de fuga.

Així, el jutge indica que el risc de reiteració delictiva no s’ha conjurat pel fet que aquests tres processats no participin en el nou govern autonòmic que s’ha constituït en Catalunya. I, en relació amb el risc de fuga, considera que aquesta temptació augmenta davant d’una pena d’intens gravamen i més a mesura que s’aproxima el judici. A més, afegeix que uns altres set copartícips dels fets investigats han optat per l’evasió a diferents països d’Europa "sense que la cooperació judicial internacional hagi restablert el perjudici que la seua actitud ha suposat per al desenvolupament del procés".

tracking