SEGRE

CRISI MIGRACIÓ

Més de 2.300 persones atendran els 630 migrants de l’‘Aquarius’

Els tres vaixells tenien previst atracar al port de València aquesta passada matinada || Més de 800 immigrants són rescatats a les costes andaluses en 48 hores

Imatge del rescat dels immigrants dilluns passat de matinada pel vaixell ‘Aquarius’.

Imatge del rescat dels immigrants dilluns passat de matinada pel vaixell ‘Aquarius’.KENNY KARPOV/SOS MEDITERRANEE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un dispositiu de més de 2.300 persones oferirà una primera atenció, fonamentalment sanitària, als 630 migrants del vaixell Aquarius que estava previst que arribessin aquesta passada matinada al port de València.

Els tres vaixells en els quals s’ha repartit aquestes persones per al seu viatge arribaran de forma esglaonada al Moll U del Port de València, i allà se’ls prestarà una primera atenció sanitària.

Aquest dispositiu està format per uns 1.000 voluntaris de la Creu Roja, 400 traductors d’acompanyament i 70 traductors jurats, 356 policies nacionals, 150 membres de personal de la conselleria de Sanitat valenciana, a més de 15 de sanitat exterior, 120 policies de la Generalitat i aproximadament un centenar de guàrdies civils.

Segons el subdirector general d’Emergències de la Generalitat, Jorge Suárez, els migrants baixaran en grups de 20 persones per sotmetre’s a una primera valoració mèdica, encara que va assenyalar que no s’espera que hi hagi “cap tipologia sanitària d’especial gravetat”. El primer serà determinar quines persones han de ser derivades al sistema sanitari públic, a les quals s’atorgarà en aquell moment una targeta sanitària, mentre que la resta del passatge l’anirà obtenint a mesura que entrin en contacte amb el sistema sanitari.

Es calcula que entre els 630 passatgers de l’Aquarius i dels altres dos vaixells, viatgen un centenar de menors: set menors de cinc anys; quatre d’entre cinc i tretze anys; 28 d’entre tretze i quinze anys, i 61 d’entre quinze i disset anys.

A més, hi ha també un total de vuitanta dones, de les quals es calcula que entre 7 i 9 estan embarassades, i 450 homes.

En un altre ordre de coses, el Govern del Marroc va guardar ahir silenci davant de l’onada d’immigrants a bord de pasteres arribats divendres a costes espanyoles, amb xifres desconegudes des de fa mesos i fins i tot anys.

Segons Salvament Marítim van ser cinquanta-set embarcacions les que van arribar a costes espanyoles, en les quals viatjaven 629 persones, a banda de quatre que van morir en l’intent. A més, ahir un total de 191 immigrants van ser rescatats quan viatjaven en vuit pasteres en aigües de l’Estret de Gibraltar i del mar d’Alborán.

berlín

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va insistir que la qüestió migratòria és un “desafiament europeu” per al qual es necessita una “resposta europea”, en el seu tradicional videomissatge setmanal publicat ahir. “Aquest és un desafiament europeu que necessita també una resposta europea i crec que aquest tema és un dels decisius per a la cohesió d’Europa”, va declarar en un moment en què la Unió Europea (UE) s’escarrassa per intentar aconseguir un consens per gestionar la gran afluència de sol·licitants d’asil al seu territori, una cosa molt complicada a causa de les diferències existents entre països.

A més, un 48,7 per cent dels alemanys ha mostrat la seua preferència per la política migratòria del ministre de l’Interior, Horst Seehofer, més dura que la que defensa la cancellera alemanya, segons el diari alemany Die Welt. Seehofer planteja tornar a la frontera alemanya els refugiats registrats prèviament en altres països de la Unió Europea a aquests estats.

roma

El ministre de l’Interior italià i líder del partit ultradretà Lliga, Matteo Salvini, va advertir ahir les ONG que treballen al Mediterranbi que hauran de buscar altres ports no italians per al desembarcament dels immigrants rescatats al Mediterrani. “Que sàpiguen aquests senyors que Itàlia ja no vol ser còmplice del negoci de la immigració il·legal, per la qual cosa hauran de buscar altres ports no italians als quals dirigir-se”, va afirmar Salvini en un missatge publicat a Facebook. El ministre italià va protagonitzar ahir una polèmica amb l’ONG alemanya Lifeline, que es va referir als “feixistes” de forma genèrica.

Salvini es va donar per al·ludit i va respondre immediatament. “Una associació pseudovoluntària que diu feixista al viceprimer ministre italià? Mai tornaran a tocar terra a Itàlia”, va afirmar Salvini en resposta al tuit original: “Quan els feixistes ens fan promoció...”

França col·laborarà amb Espanya en l’acollida dels migrantsFrança cooperarà amb Espanya en l’acollida dels migrants a bord de l’Aquarius, segons va anunciar la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, després de parlar amb l’ambaixador francès a Espanya. Segons una nota remesa per Presidència del Govern, França acceptarà els migrants que arribin al port de València i que, “una vegada complerts tots els protocols que estableix el procediment d’acollida”, expressin el seu desig d’anar a aquest país. El president del Govern, Pedro Sánchez, va agrair l’oferta al seu homòleg francès, Emmanuel Macron, i va considerar que “aquest és el marc de cooperació amb què Europa ha de donar resposta”.

tracking