SEGRE

TRIBUNALS

Milers de persones protesten a Pamplona contra la sentència d’Alsasua

El Govern de Navarra assenyala que la seua presència tenia com a objecte demanar "justícia i proporcionalitat"

Milers de persones protesten a Pamplona contra la sentència d'Alsasua

Milers de persones protesten a Pamplona contra la sentència d'AlsasuaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Vuitanta mil persones, segons els organitzadors, 30.000, segons el còmput de la Policia Municipal, han protestat pels carrers de Pamplona contra la sentència de l’Audiència Nacional que va condemnar a vuit joves a penes d’entre 2 i 13 anys de presó per agredir dos guàrdies civils i les seues parelles a Alsasua el 2016.

Els assistents han marxat durant dos hores i sense incidents amb el crit unànime i gairebé únic d’"Altsasukoak askatu!" ('Els d’Alsasua lliures!').

En la reivindicació han participat representants del Govern foral i dels partits Geroa Bai, EH Bildu, Podemos i I-E, entre d’altres.

La manifestació ha partit des dels voltants de l’estadi d’El Sadar, als afores de Pamplona, rere una pancarta amb el lema "Hau ez dóna justícia/Això no és justícia", convocada pels col·lectius Altsasu Gurasoak i la Plataforma Altsasukoak Aske.

Els pares dels condemnats -set d’ells es troben a presó amb penes d’entre 9 i 13 anys- han agraït "de tot cor" en un comunicat que han llegit el suport avui evidenciat davant de l’"autèntic abús judicial" que "truncarà la vida i el futur" dels seus fills.

Han denunciat la "vulneració" dels drets dels acusats des de la instrucció de la causa com a terrorisme -càrrec del qual finalment els joves van ser absolts- fins el seu empresonament tot just conèixer-se la sentència "al·legant un risc de fuga" que segons el parer dels familiars "no ha existit ni existeix".

"El que sí que hi ha és un desig indissimulat de revenja i un tribunal que no ha buscat la veritat", han rebutjat al final de la marxa, en la qual s’ha barrejat l’ambient festiu amb el reivindicatiu i que ha omplert el centre de Pamplona de desenes de milers de persones.

A més dels col·lectius convocants, integrats per familiars dels condemnats i veïns d’Alsasua, a la iniciativa s’han afegit ciutadans arribats des de tot Navarra i a més de cent autobusos des d’altres comunitats, així com representants de col·lectius socials, sindicals i polítics.

Pel Govern de Navarra, el seu portaveu, María Solana, ha explicat que la seua presència tenia com a objecte demanar "justícia i proporcionalitat".

"És responsabilitat d’una institució com el Govern acompanyar a la societat en aquesta reivindicació perquè creiem en ella, creiem que la justícia ha de ser justa, i creiem que ha de ser proporcional", ha agregat.

A més de la pancarta inicial, la manifestació ha comptat amb vuit grans cartells amb les fotografies dels joves alsasuarras i els seus noms amb la paraula "aske" (lliure) darrere, així com amb altres pancartes que s’alternaven al recorregut, algunes demanant la seua llibertat en anglès.

Banderes navarreses, catalanes estelades, ikurriñes, i ensenyes de diferents àmbits independentistes han donat color una marxa al cap del qual rebien amb aplaudiments i crits d’ànim els milers de persones que esperaven al llarg del recorregut per unir-s’hi.

tracking