SEGRE

CRISI MIGRACIÓ

Els 630 immigrants de l''Aquarius' toquen terra a València després d'una odissea de nou dies

Un dispositiu de 2.300 persones els reben al desembarcar i els donen primers auxilis i suport || El Govern espanyol els donarà un permís especial de residència de 45 dies i estudiarà cas per cas

Voluntaris de Creu Roja i agents de la Guàrdia Civil van esperar el desembarcament dels rescatats.

Voluntaris de Creu Roja i agents de la Guàrdia Civil van esperar el desembarcament dels rescatats.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els 630 immigrants de l’Aquarius van arribar finalment ahir al port de València. La flota de tres vaixells (el Dattilo, el mateix Aquarius i l’Orione) van atracar esglaonadament al moll després de nou dies d’odissea en alta mar des del Mediterrani Oriental fins a la costa valenciana.

El primer vaixell a arribar va ser el Dattilo, a les 06.45 hores. Aquesta patrullera de la Guàrdia Costanera italiana viatjava amb 246 persones a bord: 182 homes, 32 dones i 60 menors. Al voltant de les 11 hores, va ser el torn de l’Aquarius –el vaixell de salvament de l’ONG SOS Mediterranée– amb 106 persones, les més vulnerables, especialment dones embarassades i nens de poca edat. Finalment, poc després de les 13 hores, va ser el torn de l’Orione amb 250 persones a bord: 228 homes i 22 menors no acompanyats. Segons el subdirector general d’Emergències de la Generalitat Valenciana, Jorge Suárez, els immigrants no presenten “patologies rellevants, però sí un gran nombre de cremades solars o malestar general a causa del viatge”.

Al primer vaixell, el ‘Dattilo’, 58 dels 274 passatgers van requerir assistència mèdica

El dispositiu d’acollida dels tres vaixells al port de València va ser format per unes 2.300 persones, entre professionals de la Creu Roja, policies, traductors, assessors jurídics i voluntaris. El president de Metges Sense Fronteres a Espanya, David Noguera, va celebrar la seua arribada al port de València després d’un viatge “massa llarg i amb sensacions contradictòries”. “D’una banda ens felicitem que la gent que hem salvat amb l’Aquarius estiguin ja en un lloc segur, on se’ls atengui de forma digna, però d’altra banda veiem amb preocupació les futures operacions de rescat al Mediterrani”, va comentar Noguera. “El bloqueig dels ports ens obligarà a replantejar l’operativa i ens dificultarà més els rescats”, va lamentar.

Suárez va precisar que al primer vaixell, el Dattilo, 58 passatgers (33 homes i 25 dones) del total de 274 van requerir atenció mèdica, encara que finalment només 18 van ser traslladats a centres hospitalaris, sis dels quals menors.

Per la seua part, el Govern espanyol ja va anunciar que donarà un permís especial de residència de quaranta-cinc dies a tots els immigrants desembarcats i que, a partir de llavors, seran tractats conforme a la legalitat espanyola “sense més excepcions”.

“El que hem de fer ara és actuar amb sensibilitat i amb la legalitat i l’advertència que a Europa cal una política migratòria a l’altura del que som”, va assenyalar en aquest sentit el ministre de Foment, José Luis Ábalos.

De fet, almenys una desena de localitats de Lleida es van mostrar disposats a acollir-los. Es tracta de Lleida, Artesa de Lleida, Mollerussa, Vielha, la Seu, el Pont de Suert, Solsona, Tàrrega, Agramunt, Verdú, Montgai i la Granadella.

Voluntaris de Creu Roja i agents de la Guàrdia Civil van esperar el desembarcament dels rescatats.

Voluntaris de Creu Roja i agents de la Guàrdia Civil van esperar el desembarcament dels rescatats.EFE

tracking