SEGRE

La Manada, pendent de la decisió dels jutges sobre la seua posada en llibertat

Tres dels condemnats han assistit a la vista i els altres dos l'han seguit per videoconferència des de la presó.

La Manada, pendent de la decisió dels jutges sobre la seua posada en llibertatEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els cinc membres de La Manada condemnats a nou anys de presó per un delicte d’abusos sexuals als Sanfermines del 2016 estan a l’espera de la decisió del tribunal sobre la pròrroga de la seua presó provisional o la seua posada en llibertat, després de la vista celebrada aquest dilluns al Palau de Justícia de Pamplona. Els tres magistrats de la Secció Segona de l’Audiència Provincial, els mateixos que van emetre la sentència condemnatòria -amb un vot particular-, seran els encarregats de decidir, en un termini de 24 a 48 hores, sobre la possibilitat de mantenir els processats a presó provisional (uns altres dos anys i mig com a màxim), o deixar-los en llibertat condicional, en aquest cas previsiblement amb una fiança. La celebració de la vista ha despertat una gran expectació mediàtica a la porta del Palau de Justícia, protegida per una dotació de la Policia Foral.

A la seua arribada, l’advocat de la víctima, Miguel Angel Morán, que ha estat acompanyat pel lletrat Carlos Bacaicoa, no ha volgut fer declaracions i s’ha limitat a afirmar que la seua clienta "està una mica nerviosa, però està bé". Durant aproximadament hora i mitja, la vista ha tingut lloc sense audiència pública al Palau de Justícia pamplonès i, al seu terme, Morán ha explicat a Efe que en la sessió, que ha estat "molt ràpida", s’han ratificat en la petició d’una pròrroga de la presó provisional. "Això és el que volem i el que hem vingut a demanar, una pròrroga," ha declarat l’advocat, que ha dit sentir-se "confiat" que s’atendrà la seua sol·licitud.

També ha sol·licitat la pròrroga l’advocat que representa el Govern de Navarra, que no ha volgut fer declaracions, i la mateixa petició ha fet el lletrat de l’Ajuntament de Pamplona, Víctor Sarasa, que ha afirmat que, en la vista, ha insistit "en el risc de fuga, en la gravetat dels fets considerats provats en la sentència." La vista, ha comentat, s’ha celebrat "amb absoluta normalitat", ja que "tampoc no hi ha hagut nous arguments per cap de les parts".

Una lectura molt diferent ha realitzat davant dels mitjans l’advocat de quatre dels cinc membres de la Manada, Agustín Martínez Becerra, que ha assegurat que només preveu la possibilitat de posada en llibertat i, si no és així, recorrerà en empara davant del Tribunal Constitucional. Martínez, que ha destacat als periodistes que és "optimista", ha declarat sobre una possible fiança per a la posada en llibertat que la mateixa, segons el vot particular del jutge de la Secció Segona del passat 14 de juliol, s’hauria d’acostar als 6.000 euros.

Sobre els condemnats, tres dels quals han assistit a la vista i els altres dos l’han seguit per videoconferència des de la presó a Madrid, ha asseverat que han estat "tensos" i "pendents d’una decisió que sens dubte els pot canviar la vida". En aquest sentit, ha apuntat que, en cas de prorrogar-se la presó provisional, es tractaria d’"una pena anticipada que no hi ha en el dret espanyol" i per això, si es decideix que segueixin a la presó, presentarà un recurs davant del Constitucional. Després de mostrar-se convençut que els membres de la Manada tornaran a Sevilla, però "pels seus propis mitjans i no amb protecció policial", l’advocat ha entès que, dels arguments per a la presó provisional, "no en queda cap", ja que segons la seua opinió no hi ha risc de fuga, una vegada coneguda la condemna a nou anys de presó, dels quals ja n’han complert dos. A més, ha considerat que el risc de reiteració delictiva és "una cosa absolutament injustificable, ni tan sols en el seu plantejament". "No pot aplicar-se amb caràcter tan restrictiu la presó provisional", ha subratllat.

tracking