SEGRE

MEMÒRIA HISTÒRICA

Proposen retirar les restes de Franco del Valle de los Caídos

El PSOE ho contempla en la revisió de la llei de Memòria Històrica || Crítiques del PP, i Ciutadans obert a consensuar una solució

Vista del Valle de los Caídos, a San Lorenzo del Escorial.

Vista del Valle de los Caídos, a San Lorenzo del Escorial.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari de Justícia del PSOE, Andrés Perelló, va anunciar a Astúries que avui dilluns proposarà a l’executiva federal socialista “que el Govern converteixi la proposta de llei del PSOE sobre Memòria Històrica en projecte de llei”, i va indicar que la nova llei recollirà que “les exhumacions hauran de ser polítiques públiques, es plantejarà la nul·litat de tots els judicis del franquisme, es donarà solució a la situació del Valla de los Caídos i es prohibirà l’apologia del franquisme i del feixisme”. A més, va avançar que entre un dels seus punts, la nova llei recollirà també la retirada de les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos. En aquest sentit, la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, va assegurar ahir que el Govern central no ha pres “cap decisió”, encara que va recordar que els socialistes hi han estat treballant i suposa que la retirada de les restes “es determinarà en funció de l’oportunitat, o no, que això es pugui portar a cap”. “Com a socialistes hem defensat que sigui així, suposo que es retiraran”, va opinar.

Tanmateix, el debat ja està servit i la vicesecretària d’Estudis i Programes del Partit Popular, Andrea Levy, va criticar ahir la intenció del Govern de Pedro Sánchez de reformar la llei de Memòria Històrica. “Mirar la nostra història ens fa sentir-nos molt orgullosos del nostre present”, va dir, afegint que tornar a l’“Espanya de les guerres culturals i la tensió social” és tornar a una política de “molts gestos i pocs fets”.

Per la seua banda, la portaveu nacional de Ciutadans i líder del partit a Catalunya, Inés Arrimadas, va assegurar ahir que la seua formació està “oberta a asseure’s amb el Govern del PSOE per “consensuar una solució” sobre el Valle de los Caídos.

“No podem permetre que ens devori l’oblit” El president de la Generalitat, Quim Torra, va reclamar ahir preservar la memòria històrica i no oblidar el passat: “No podem permetre que ens devori l’oblit”. Torra, que va visitar una exposició sobre el bombardeig del 1938 a Granollers, va reivindicar la necessitat que es facin exposicions com la que va visitar.

tracking