SEGRE

Quim Torra es compromet a reactivar la mesa de diàleg social

El president s’ha reunit amb els líders de CCOO i UGT

El president Quim Torra s'ha reunit amb els líders de CCOO i UGT

Quim Torra es compromet a reactivar la mesa de diàleg socialEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, s’ha compromès aquest dilluns a convocar la mesa de diàleg social permanent, integrada pels agents socials i el Govern i que no es reuneix des del 2015, per tal de reactivar el debat i la concertació a Catalunya en la nova etapa política. Torra ha assumit aquest compromís en resposta a la petició que li han fet arribar els líders de CCOO, Javier Pacheco, i UGT, Camil Ros, en la primera entrevista que han mantingut al Palau de la Generalitat.

En finalitzar la trobada, que ha durat al voltant d’una hora, Pacheco i Ros han explicat en declaracions als periodistes que Torra ha saludat de manera positiva la seua proposta per tornar a convocar una mesa de diàleg que es va constituir el 2014 i que no s’havia reunit ni una sola vegada durant tota l’etapa de Carles Puigdemont al capdavant de la Generalitat. "El diàleg s’ha d’estendre a tots els àmbits i ha de dominar la pràctica de la política. Han de teixir-se consensos entre els catalans i les catalanes i entre les organitzacions socials, i també ha de ser un element fonamental per resoldre els conflictes polítics", ha dit Pacheco.

Per la seua part, Ros ha afirmat que "és important enviar a la societat el missatge que amb el diàleg es poden solucionar coses".

Els secretaris generals de CCOO i UGT han acudit al Palau amb una llista de peticions, en la qual destacava també la necessitat de realitzar canvis en les dotacions pressupostàries del 2018 per poder assumir actuacions que creuen urgents, com la restitució de les pagues extres pendents de cobrar dels funcionaris de la Generalitat o el desplegament de la Renda Garantida. Així, els sindicats han citat Torra a no esperar al pressupost de 2019 per impulsar aquestes iniciatives.

Altres de les polítiques que tampoc no haurien d’esperar, segons el parer dels sindicats, estan relacionades amb el Pacte per a la Indústria, que requereix dotació pressupostària, i la reactivació de la llei de participació institucional. En un plànol més polític, Pacheco i Ros han emfatitzat la necessitat que "el diàleg" sigui una eina fonamental en la nova etapa política per avançar tant en la recerca de consensos a Catalunya com en les relacions amb el nou Govern espanyol. Segons els líders sindicals, Torra ha insistit, en aquesta línia, que està disposat a reunir-se amb el president del Govern, Pedro Sánchez, "les vegades que sigui necessari".

El nou clima de diàleg amb el Govern espanyol fa recomanable també, segons l’opinió de Ros i Pacheco, que els polítics independentistes que estan empresonats puguin esperar el judici en llibertat.

Pacheco ha qualificat d’"anomalia" que els polítics i líders independentistes estiguin encara a la presó i ha insistit que la seua llibertat ajudaria al "diàleg" i a "fer efectiva la interlocució".

Després de la reunió amb els líders sindicals, Torra s’entrevistarà també al Palau de la Generalitat amb els representants de les organitzacions patronals, el president de Pimec, Josep Gonzalez; la presidenta de Fepime, Helena de Felipe, i el vicepresident de Foment del Treball, Ramon Adell.

tracking