SEGRE

PRIMÀRIES PARTITS

Cospedal i Sáenz de Santamaría batallaran per succeir Mariano Rajoy al capdavant del PP

L’exministra de Defensa afirma que “sempre” ha donat la cara per la formació, encara que l’hi hagin “partit” || L’exvicepresidenta advoca pel joc net i es presenta com “una militant més”

La popular María Dolores de Cospedal, ahir, a Toledo.

La popular María Dolores de Cospedal, ahir, a Toledo.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La secretària general del PP i exministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, i l’exvicepresidenta del Govern central Soraya Sáenz de Santamaría van fer ahir un pas endavant i van anunciar que presentaran sengles candidatures a succeir l’excap de l’Executiu central i encara president dels populars, Mariano Rajoy, que abandona la política activa i avui es reincorpora a la seua plaça de registrador de la propietat a la localitat alacantina de Santa Pola.

Davant de la directiva regional de la formació a Castella-la Manxa, Cospedal va destacar que ella “sempre” ha donat la cara pel PP i “encara que me l’han partit diverses vegades, m’he aixecat”. La també expresidenta castellanomanxega va destacar que el seu partit “representa com cap altre la passió per la llibertat” i va confessar sentir-se “preparada” per “lliurar batalla” i “guanyar, guanyar i guanyar”. Així mateix, Cospedal va puntualitzar “de forma rotunda” que la seua candidatura no va “en contra de ningú”, sinó que ella aposta per un projecte “integrador” que tindrà en compte “les singularitats regionals” però “centrats sempre en Espanya i en l’interès general del conjunt dels espanyols”. També va dir voler convertir-se en la primera dona a ser presidenta del PP i a ocupar la prefectura del Govern central. En aquest sentit, va destacar haver estat la primera secretària general d’un partit polític a Espanya, càrrec que abandonarà quan s’oficialitzi la seua candidatura. Tanmateix, Dolores Ibárruri La Pasionaria ja havia estat secretària general del PCE entre 1942 i 1960. Cospedal va explicar que els populars han de “reivindicar” i recuperar el lideratge del centredreta. Per això, va apostar per situar “l’orgull de la nostra ideologia al frontispici del projecte”.

El PP de Lleida manté la neutralitat i demana als afiliats que votin qui considerin

Per la seua part, Sáenz de Santamaría va oficialitzar la seua candidatura a la presidència del PP a l’escalinata dels lleons del Congrés. Des de les portes de la Cambra Baixa, en què és diputada des de fa 14 anys, la popular es va definir com “una militant més” que ofereix, amb “humilitat”, un projecte de futur “obert” i “integrador” per als populars. “Ens presentem amb l’aval del que hem fet, hem d’estar orgullosos d’això, ha de ser la nostra porta per al futur”, va manifestar. Igualment, va subratllar la necessitat que hi hagi “joc net” durant el procés de primàries al PP, que culminarà amb el congrés extraordinari de juliol. En aquest sentit, va remarcar que “som companys i com a companys espero que ens tractem tots els candidats” perquè “crec que alguna cosa ens uneix a tots, que és l’amor al nostre partit i a Espanya”, va emfatitzar la popular. Sáenz de Santamaría, que no va voler pronunciar-se sobre la candidatura de Cospedal ni tampoc sobre la decisió del president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, de no postular-se a la successió de Rajoy, va insistir que el PP és el partit “del benestar econòmic i de l’ocupació” i també de la “igualtat”, i va posar de relleu la seua experiència tant en el Govern com a l’oposició.

Casado es presenta com el candidat de la “unitat” El vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, va explicar ahir que la seua candidatura és la de la “unitat”. Casado, que va avançar que abandonarà el seu lloc orgànic un cop s’oficialitzi la seua postulació, també va descartar integrar-se en altres projectes. “Seguiré fins al final per guanyar”, va assegurar. A més, va dir que, en cas de convertir-se en president dels populars, li agradaria comptar al seu equip amb Núñez Feijóo. De fet, el número 1 del partit a Galícia va revelar ahir que ha parlat amb Cospedal i Sáenz de Santamaría, però es va abstenir de decantar-se per una o una altra candidata perquè ha “de meditar” quina és la millor opció. Per la seua part, l’exministre d’Exteriors i també candidat José Manuel García-Margallo va explicar que espera que les primàries del PP siguin “una batalla civilitzada” en què la “baralla” sigui amb “floret” i “mai amb destralades”. El PP de Lleida mantindrà la neutralitat i anima els afiliats que votin el candidat que considerin oportú. Així ho va explicar la presidenta del partit, Marisa Xandri, després de l’executiva celebrada ahir amb la presència de Xavier García Albiol.

La popular María Dolores de Cospedal, ahir, a Toledo.

La popular María Dolores de Cospedal, ahir, a Toledo.EFE

tracking