SEGRE

CRISI MIGRATÒRIA

Espanya rep 12.000 immigrants aquest any, 4.000 d'ells aquest mes

L’OIT denuncia la mort de 292 a la ruta mediterrània cap a Espanya enguany || Sánchez rebutja que l’acollida de l’‘Aquarius’ generi un “efecte crida”

Sanitaris atenen migrants tot just rescatats al mar d’Alborán, diumenge passat.

Sanitaris atenen migrants tot just rescatats al mar d’Alborán, diumenge passat.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 12.063 persones indocumentades han arribat a territori espanyol a través del Mediterrani l’any 2018, segons va informar ahir l’Organització Internacional per a les Migracions (OIT). Aquesta xifra és el triple de la que es va registrar el 2017. De tots els migrants, 3.901 van entrar a Espanya en els primers 18 dies de juny. Aquest repunt “és el més important fins al moment en el que va d’any”, tal com van indicar des d’aquesta entitat en un comunicat. A més, l’OIT va denunciar la mort, en el que va d’any, de 292 persones a la ruta marítima del Mediterrani Occidental, que és la utilitzada per viatjar des de l’Àfrica cap a Espanya.

D’altra banda, el president del Govern, Pedro Sánchez, en la seua primera compareixença davant el Senat com a cap de l’Executiu, va afirmar que l’acollida espanyola a l’Aquarius no genera cap “efecte crida”. “La qüestió és la de l’efecte de fugida de la realitat de desigualtat, pobresa i falta d’oportunitats” que tenen aquestes persones als seus països d’origen, va emfatitzar.

Una dotzena de persones van ser rescatades ahir a l’Estret, i 20 a les Canàries, amb 37 quilos d’haixix

En un altre ordre de coses, les dones que viatjaven a bord de l’Aquarius van patir episodis de violència sexual durant el seu periple per Algèria i Líbia, abans de ser rescatades en alta mar per aquest vaixell de l’ONG SOS Mediterranée. Aquest és el relat que va revelar la periodista Naiara Galarraga, que anava al vaixell que va atracar a València. En declaracions a La Sexta, va explicar que “una dona va dir que tenia el VIH per no ser violada”.

A més, 22 dels 629 migrants de l’Aquarius han marxat sense avisar de les instal·lacions que van ser habilitades per acollir-los temporalment a la localitat valenciana de Xest.

Tot això, el mateix dia en què van ser rescatades dotze persones a bord de dos pasteres a l’Estret i vint més que viatjaven rumb a Lanzarote. En aquesta última embarcació, la Guàrdia Civil també va descobrir 37 quilos d’haixix.

Els desplaçats forçosos assoleixen els 68,5 milions a tot el globus Unes 44.000 persones es van veure obligades a abandonar les seues cases per força cada dia l’any passat, més de 30 cada minut, a causa de les guerres, la violència i la persecució als seus països. En total, el 2017, hi va haver 16,2 milions de nous desplaçats a nivell global. D’aquesta manera, la xifra de desplaçats forçosos a tot el món ha augmentat fins als 68,5 milions de persones. Aquesta quantitat suposa un augment del 50% respecte a fa deu anys, quan el planeta comptava amb 42,7 milions d’individus en aquesta situació, segons les dades fetes públiques ahir per Acnur. Així mateix, l’entitat calcula que, del total, la xifra de refugiats és de 25,4 milions.

tracking