SEGRE

UE CIMERA BILATERAL

Merkel i Macron presenten el seu pla de “futur” per a l'eurozona

L’acord inclou un pressupost comú i la reforma del Fons de Rescat || Tots dos dirigents presentaran l’esborrany en la cimera de líders europeus

Macron va renyar el jove per anomenar-lo a seques ‘Manu’ en comptes de senyor o senyor president.

Macron va renyar el jove per anomenar-lo a seques ‘Manu’ en comptes de senyor o senyor president.YOUTUBE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cancellera d’Alemanya, Angela Merkel, i el president de França, Emmanuel Macron, van presentar ahir el seu pla de “futur” per a l’eurozona, que inclou una versió rebaixada de la demanda de París per posar en marxa un pressupost comú per a l’eurozona i la proposta berlinesa per dotar de més múscul el fons de rescat. En una cimera bilateral al Palau de Meseberg, als afores de Berlín, els líders de les dos principals potències econòmiques de la zona de l’euro van presentar la seua iniciativa, que fa setmanes que consensuen, i que presentaran a la resta de socis en la cimera de líders europeus de finals de mes, en què la reforma de l’eurozona serà un dels punts principals de l’agenda.

Merkel va assegurar que s’ha assolit una “bona solució”, “alguna cosa realment bona”, i Macron, que la implementació d’aquestes reformes per millorar l’estabilitat i la solidesa de la zona euro (els dinou socis comunitaris que comparteixen l’euro com a divisa) inauguraran una “nova pàgina” de la Unió Econòmica i Monetària.

El pressupost per a l’eurozona serà “paral·lel” al marc financer pluriennal de la UE i el seu objectiu serà la “convergència” econòmica entre països, va explicar la cancellera, que va reconèixer que “la convergència a l’eurozona encara no és suficient”, en relació amb les diferències de nivell de vida entre unes i altres economies.

Per la seua part, l’actual fons de rescat –oficialment, Mecanisme Europeu d’Estabilitat, MEDE– serà “ampliat” i reforçat perquè es converteixi en una versió europea del Fons Monetari Internacional (FMI), un “instrument extra” per millorar la seua “estabilitat” i afrontar “problemes de liquiditat” i qualsevol “xoc asimètric”, va agregar.

D’altra banda, Emmanuelle Macron va renyar dilluns en un acte públic un adolescent que es va dirigir a ell com a Manu i el va exhortar a utilitzar, en canvi, els termes “senyor president de la República o senyor”, instant-lo també a mantenir el decòrum propi de les cerimònies oficials. Macron assistia a una cerimònia a Suresnes per commemorar el dia de la trucada del general Charles de Gaulle a la resistència popular contra els nazis.

tracking