SEGRE

POLíTICA

Torra no donarà per "normalitzada" la seua relació amb el rei encara que vagi a Tarragona

Artadi ha dit que la decisió sobre l’assistència del president de la Generalitat encara no està presa

Torra no donarà per

Torra no donarà per "normalitzada" la seua relació amb el rei encara que vagi a TarragonaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, ha explicat aquest dimecres que, vagi o no divendres a la inauguració dels Jocs de la Mediterrània a Tarragona, el president de la Generalitat, Quim Torra, no donarà per "normalitzada" la relació amb el Rei.

En declaracions a TV3, Artadi ha assegurat que la decisió sobre si Torra ha d’anar o no a la cerimònia de divendres a Tarragona, on coincidiria amb Felip VI i amb el president del Govern, Pedro Sánchez, encara no està presa.

Tal com va fer ahir després de la reunió del Govern, Artadi ha demanat al Rei una "reflexió" sobre el paper que va tenir després de l’1-O, en "emparar la violència contra ciutadans catalans que estaven exercint el dret a la democràcia i que s’estaven manifestant de manera pacífica" davant dels punts de votació del referèndum.

Prengui la decisió que prengui el Govern, Artadi ha volgut deixar clar que "en cap cas la relació" entre la Generalitat i la Corona "estarà normalitzada".

"No pot estar normalitzada perquè les coses a Catalunya no estan normalitzades, hi ha líders polítics i civils a la presó i en l’exili per exercir drets fonamentals", ha recalcat.

D’altra banda, ha confirmat que els equips de Quim Torra i Pedro Sánchez estan preparant la seua primera reunió per a la "primera quinzena de juliol", una trobada a què el president de la Generalitat voldrà "escoltar quina és la proposta que té" el president del Govern per a Catalunya.

Artadi ha apostat per establir un marc de diàleg i "trobar ponts", encara que ha advertit: "No hem arribat fins aquí per parlar només de Rodalies. No ens podem quedar aquí".

En canvi, ha donat per fet que el vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, no acudirà a la pròxima reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, perquè en aquest marc Catalunya "no té cap pes", ja que el ministre es limita a "comunicar" les seues decisions i compta amb "la meitat dels vots".

Per regla general, el Govern acudirà a "totes les reunions bilaterals" amb l’Executiu central, mentre que als fòrums multilaterals amb la resta de comunitats autònomes la seua assistència "dependrà" de si la seua veu pot tenir alguna incidència.

tracking