SEGRE

POLÍTICA CATALANA

Quim Torra demana una reunió amb el rei i la trobada amb Sánchez serà el 9 de juliol

El president català vol que el monarca demani perdó pel discurs que va pronunciar el 3 d’octubre || Intercanvi de retrets entre els grups en la primera sessió de control al Govern

Torra veu

Torra veu "d'una irresponsabilitat inaudita" les paraules de BorrellEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president, Quim Torra, va demanar ahir per carta mantenir una reunió amb el rei, aprofitant que demà el monarca assistirà als Jocs del Mediterrani a Tarragona, encara que la Moncloa ja va avançar que no es produirà cap reunió bilateral entre tots dos.

Torra va firmar, al costat de Carles Puigdemont i Artur Mas, una carta en la qual demanaven al monarca d’iniciar una etapa de “diàleg”. En la missiva, esperen que el rei es retracti del discurs que va pronunciar el 3-O, dos dies després del referèndum, en el qual va defensar l’actuació policial. La Sarsuela va redirigir la carta a Moncloa, emparant-se en l’article 64.1 de la Constitució, que estipula que els actes del rei han de ser ratificats pel president del Govern central. Minuts després, fonts de Moncloa asseguraven que només s’està treballant per preparar una futura reunió entre Torra i Pedro Sánchez, però no amb el rei.

En aquest sentit, la reunió entre els dos presidents es durà a terme el pròxim 9 de juliol. L’última vegada que un president de la Generalitat es va desplaçar fins al Palau de la Moncloa va ser l’11 de gener del 2017, en una reunió entre Puigdemont i Mariano Rajoy que no va transcendir fins setmanes després.

En un altre ordre de coses, Torra es va sotmetre ahir a la seua primera sessió de control. Durant el ple, el portaveu adjunt de Ciutadans, Fernando de Páramo, i la consellera de Cultura, Laura Borràs, es van embolicar en una discussió sobre els incidents que es van produir el 7 de juny passat en un acte d’homenatge a Cervantes a la UB, que estava organitzat per Societat Civil Catalana. Durant l’intercanvi de retrets, els 36 diputats de la formació taronja van mostrar un exemplar d’El Quijote, cosa que Borràs, gran especialista en Cervantes, va respondre: “Espero que se l’hagin llegit tots, és el millor homenatge que se li pot fer a El Quixot.” D’altra banda, el conseller d’Acció Exterior, Ernest Maragall, va assegurar que el Govern ha tret “del forat negre” el seu departament, en relació amb l’aplicació de l’article 155, i va assegurar que el Diplocat “ja no està en liquidació, està en reactivació”.

En aquest context, la consellera d’Agricultura cessada, la lleidatana Meritxell Serret, malgrat “no tenir cap oferta formal” per ser la nova delegada de la Generalitat a Brussel·les, va assegurar estar “a disposició” del Govern.

tracking