SEGRE

POLíTICA MIGRATÒRIA

Merkel i Màcron obren la porta a acords migratoris entre països de la UE que "decideixin avançar junts"

Els líders de 16 països europeus es reuneixen a Brussel·les per tractar els problemes d’immigració

Merkel i Màcron obren la porta a acords migratoris entre països de la UE que

Merkel i Màcron obren la porta a acords migratoris entre països de la UE que "decideixin avançar junts"

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Emmanuel Macron, han coincidit aquest diumenge a Brussel·les en què s'ha de trobar "una solució europea" per fer front al repte migratori encara que tots dos han ressaltat que aquesta solució no ha de passar necessàriament per un acord entre els Vint sinó entre aquells països membres que "decideixin avançar junts".

"Sabem que en el Consell Europeu, malauradament, no aconseguirem una solució completa per a la qüestió migratòria. Per això hi haurà acords bilaterals o trilaterals, per veure com podem ajudar-nos els uns als altres, i no esperar sempre als 28 Estats membres" per prendre decisions sinó "pensar en què és important" per a cada país, ha dit Merkel a la seva arribada a la cimera sobre migració i asil en la qual participen altres quinze líders europeus.

Per la seva banda, el president francès ha insistit que "la solució que hem d'aportar és europea i es construirà únicament sobre la cooperació entre els estats membres" de la UE encara que alhora ha reconegut que aquesta solució pot ser "a Vint o entre diversos països que decideixen avançar junts ".En tot cas, tots dos han insistit que la trobada d'aquest diumenge és una "reunió de treball" per intercanviar posicions, i han recordat que la presa de decisions en matèria migratòria tindrà lloc en la pròxima cimera de caps d'Estat i de govern dels propers 28 i 29 de juny, aquest cop ja a Vint.

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha dit que buscarà suports entre els socis comunitaris per "controlar millor" els fluxos migratoris, especialment a la Mediterrània occidental, on les xifres d'arribades de migrants han augmentat en els últims mesos a diferència de la resta de rutes com la de la Mediterrània central (Itàlia) o oriental (Grècia).

Així mateix, Sánchez també ha defensat la creació de "centres controlats" als països de la UE amb fronteres exteriors, alhora que ha apel·lat a la seva voluntat de traslladar "una actitud constructiva i integradora" que reivindiqui la prevalença de "els valors europeus "i el respecte als drets humans.

La cimera extraordinària sobre migració i asil convocada aquest diumenge a Brussel·les pel president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, torna a posar a prova la unitat dels socis comunitaris. Així, únicament participen 16 dels 28 Estats membres, després de la negativa dels països del grup de Visegrad (Polònia, República Txeca, Eslovàquia i Hongria) a participar a la reunió després d'anys de desacord amb la política migratòria europea, especialment les quotes de repartiment de refugiats.

tracking