SEGRE

POLÍTICA INTERNACIONAL

Turquia es prepara per a uns comicis que poden donar més poder a Erdogan

Malgrat la forta caiguda de la seua popularitat

Simpatitzants del candidat de l’oposició Muharrem Ince.

Simpatitzants del candidat de l’oposició Muharrem Ince.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La població de Turquia va avui a les urnes per a unes eleccions parlamentàries i presidencials que es perfilen, sobretot aquestes últimes, com els comicis més importants de l’era moderna al país. Les eleccions, convocades de manera anticipada a l’abril pel president del país i favorit a revalidar el mandat, Recep Tayyip Erdogan, suposaran el tret de sortida a un sistema presidencialista aprovat per escàs marge en un referèndum celebrat el 2017.

Aquest sistema atorgarà al president amplis poders i eliminarà la figura del primer ministre, cosa que els crítics consideren com un intent d’Erdogan d’acumular encara més poder a les seues mans en cas d’aconseguir la victòria en aquests comicis.

L’oposició assegura que un triomf d’Erdogan seria mal acollit pels mercats

De fet, la mera decisió d’avançar la data de la votació –un pla proposat pel Partit d’Acció Nacionalista (MHP), aliat d’Erdogan i que recolza la seua candidatura– ha estat considerat com un intent del mandatari per capitalitzar l’èxit de l’ofensiva contra la milícia kurda Unitats de Protecció Popular (YPG) al nord de Síria i el context de debilitat de l’oposició després de la campanya de repressió iniciada arran de l’intent de cop d’Estat del juliol del 2016.

D’altra banda, l’empitjorament de la situació econòmica al país i la perspectiva que aquesta tendència continuï en els pròxims anys podria ser un dels factors que han portat el president a avançar més d’un any els comicis per evitar un panorama electoral pitjor el 2019.

Per la seua part, el principal candidat de l’oposició turca, Muharrem Ince, va advertir ahir a l’electorat que els mercats “entraran en pànic” si Recep Tayyip Erdogan guanya als comicis.

tracking