SEGRE

Els Mossos inicien a Girona el desplegament de les pistoles elèctriques

La sensació en rebre una descàrrega és "com la de patir una gran rampa al bessó, però estesa a tot el cos"

Els Mossos inicien a Girona el desplegament de les pistoles elèctriques

Els Mossos inicien a Girona el desplegament de les pistoles elèctriquesGeneralitat de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Mossos d’Esquadra han iniciat aquest dilluns a Girona el desplegament de les pistoles elèctriques en aquest cos de seguretat amb un protocol que comporta afegit l’ús d’una càmera d’enregistrament instal·lada a l’armilla dels agents i la presència d’un desfibril·lador per reaccionar a inconvenients mèdics. El director general de la Policia de Catalunya, Andreu Joan Martínez, ha presentat aquestes noves eines, amb les quals espera que es faci "un salt qualitatiu" en la resposta en matèria de seguretat ciutadana.

Martínez ha destacat que, en aquest àmbit de la tasca policial, els Mossos d’Esquadra es converteixen en pioners a Espanya -fins ara només les utilitzen algunes policies locals espanyoles-, però que se situen en la "normalitat" en comparació amb altres cossos europeus. L’objectiu és el de facilitar "l’ús mínim de la força" ha detallat el director general, per a qui la prioritat és respondre a la demanda de la societat de "rapidesa, efectivitat, proporcionalitat i transparència".

L’ús de les pistoles elèctriques comença amb una prova pilot a les comissaries de Girona, Blanes i Figueres, així com a l’Àrea Regional de Recursos Operatius d’aquesta província. La implantació comença en aquest àrea de Catalunya per tenir desfibril·ladors desplegats per tots els seus municipis i està previst que es completi el 31 d’agost.

La pistola, juntament amb la càmera i el desfibril·lador, la portarà sempre el cap de torn de cada comissaria, que és el responsable de seguretat ciutadana.

Andreu Joan Martínez ha explicat que aquestes noves eines s’incorporen amb màximes garanties després d’un treball de quatre anys que han inclòs des de l’estudi de l’experiència d’altres cossos a reunions amb sindicats i entitats contraris al seu ús, a la qual cosa s’afegeix la Comissió d’Interior que es va realitzar al Parlament. A més, els agents que les utilitzaran reben una formació exhaustiva, segons ha detallat l’intendent subcap de la Divisió Tècnica de Planificació de la Seguretat, Josep Saumell. Saumell ha insistit que els estudis confirmen que l’ús de les pistoles no comporta risc per a la persona que rep la descàrrega elèctrica, que només veu paralitzada la seua mobilitat durant uns segons.

Aquest arma, que pot disparar a 7,5 metres de l’objectiu encara que la distància idònia és d’entre tres i cinc metres, transmet 50.000 volts, encara que amb baixos amperes, "inferiors als dels llums d’un arbre de Nadal", segons l’intendent. Josep Saumell ha detallat que la sensació en rebre una descàrrega és "com la de patir una gran rampa al bessó, però estès a tot el cos". La tramesa d’impulsos elèctrics està limitada a més a cinc segons, encara que l’agent pot repetir noves descàrregues si ho considera necessari.

El model adquirit pel Mossos és el Taser X2 amb dos cartutxos d’un sol ús i que registra qualsevol acció que es produeixi en el dispositiu.

Com a exemple de situacions d’ús d’una pistola elèctrica, Saumell ha posat els d’evitar un suïcidi o una agressió a altres persones. L’ús d’aquestes descàrregues està desaconsellada en embarassades i en situacions en les quals l’objectiu es trobi en altura, ja que habitualment es produeix una caiguda de l’individu en el moment en què veu paralitzades les seues capacitats motrius.

tracking