SEGRE

TURQUIA ELECCIONS

Erdogan voreja la reelecció directa amb el 90% dels vots escrutats

Amb aquests resultats el líder turc s’asseguraria una “superpresidència” a l’eliminar la figura de primer ministre || També es garantiria la majoria al Parlament

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, introdueix el vot a l’urna per a les eleccions.

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, introdueix el vot a l’urna per a les eleccions.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’actual president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, va obtenir un 53 per cent dels vots a les eleccions presidencials celebrades ahir, segons assenyalen els resultats oficials corresponent a l’escrutini de 147.888 meses, un 78,6 per cent del total, amb la qual cosa aconseguiria revalidar el càrrec directament, sense necessitat d’una segona volta, de forma molt ajustada.

Al darrere d’Erdogan hi ha el candidat del Partit Republicà del Poble (CHP), Muharrem Ince (29,8 per cent de vots), seguit de la candidata conservadora Meral Aksener (7,5 per cent), i del prokurd Selahattin Demirtas (7,2 per cent). Els altres dos candidats no van superar l’1 per cent de vots.

La participació a les presidencials va arribar al 87,1%, i a les legislatives va ser del 87,5 per cent

Les eleccions, que Erdogan va convocar de manera anticipada el mes d’abril, suposaran el tret de sortida a un sistema presidencialista aprovat per escàs marge en un referèndum celebrat l’any 2017. Aquest sistema atorgarà al president amplis poders i eliminarà la figura del primer ministre, cosa que els crítics han considerat com un intent d’Erdogan d’acumular encara més poder a les seues mans en cas d’aconseguir la victòria en els comicis. Ahir també es van celebrar eleccions legislatives i el Partit Justícia i Desenvolupament d’Erdogan seria el més votat amb un 44,2 per cent de suport amb el 72,9 per cent de meses escrutades, superant per molt el CHP (21,7 per cent), el Partit del Moviment Nacionalista (MHP) aliat d’Erdogan (11,6 per cent), l’HDP (10,1 per cent) i del Partit Bo (9,8 per cent). En aquest sentit, la llei electoral turca fixa un mínim del 10 per cent per obtenir representació parlamentària.

La participació a les presidencials va assolir el 87,1 per cent, i per la seua banda a les legislatives es va situar en el 87,5 per cent, segons dades oficials difoses per l’agència de notícies turca Anatolia.

Al seu torn, el principal rival d’Erdogan als comicis, Muharrem Ince, va demanar als ciutadans que protegissin les urnes contra possibles fraus per part del governant Partit Justícia i Desenvolupament (AKP).

El succés més greu va temnir lloc a la província oriental d’Erzurum, amb almenys set ferits i dos morts, entre els quals el dirigent local del Partit Bo (Iyi), de l’oposició.

Per la seua banda, la milícia del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), en guerra amb l’Estat turc, va anunciar la suspensió de totes les seues activitats polítiques i militars mentre se celebressin les eleccions presidencials i parlamentàries a Turquia.

Dos morts en uns comicis amb denúncies d’irregularitats

Els comicis turcs van quedar entelats per les denúncies d’irregularitats i situacions de violència per les nombroses baralles als col·legis electorals entre partidaris de diferents formacions polítiques.

tracking